ZnanostTech

George Westinghouse: mecena Nikole Tesle

George Westinghouse je osnovao kompaniju koja je postala vrlo utjecajnom na području električne industrije, a velik je značaj dobila nakon njegove smrti na području nuklearne energije. Čak i danas kompanija Westinghouse ili gradi ili održava gotovo čak polovinu svjetskih nuklearnih reaktora.

Dana 12. ožujka 1914. godine umro je američki izumitelj i poduzetnik George Westinghouse, nekadašnji pokrovitelj Nikole Tesle. Westinghouse se rodio u mjestu Central Bridge u američkoj saveznoj državi New York 1846. godine, a bio je gotovo vršnjak svog velikog konkurenta Thomasa Edisona. Njih su dvojica međusobno ratovala u tzv. Ratu struja, koji se vodio između pristalica istosmjerne i izmjenične struje. Edison je bio na strani istosmjerne struje, dok su Westinghouse i Tesla bili na strani izmjenične, koja je na kraju i prevladala.

Westinghouse je osnovao kompaniju koja je postala vrlo utjecajnom na području električne industrije, a velik je značaj dobila nakon njegove smrti na području nuklearne energije. Čak i danas kompanija Westinghouse ili gradi ili održava gotovo čak polovinu svjetskih nuklearnih reaktora. George Westinghouse preminuo je spomenute 1914. godine u New Yorku, 17 godina prije svog suparnika Edisona i čak 29 godina prije svog nekadašnjeg zaposlenika Tesle. U trenutku smrti bio je Westinghouse u 68. godini života.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: amazon

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close