Tech

Genijalni školarci koji već izgrađuju robote

Robotika nam je jako zanimljiva. Super je kad napraviš nešto svoje. Užasno je fora što možemo sami izraditi sve što želimo, složni su mali genijalci među kojima se možda krije novi Tesla ili Rimac. Oni svoju maštu pretvaraju u djelo.


Okupili su se u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu na natjecanju Robokup koji je organizirala Hrvatska zajednica tehničke kulture. Robokup je natjecanje iz elementarne robotike namijenjena učenicima viših razreda Osnovne škole, odnosno od petog do osmog razreda.

Učenici su se pripremali sa svojim nastavnicima tehničke kulture i osmislili svoje robote. No, na natjecanju prepušteni su sami sebi što su pokazali da im nije bio nikakav problem. Sve zadatke programiranja bez problema su riješili. Iako pojedini imaju samo 10 godina već su pravi majstori svog zanata kojim bi se voljeli baviti i ubuduće.

“Od petog razreda se natječemo i želimo se i u budućnosti baviti robotikom. Zanimljivo je i kreativno pa ćemo sigurno upisati i srednju školu tehničkog smjera. Volimo spajati žice, programirati, stvarati nešto svoje, našli smo se u tome” – kažu Mateo, Roman i Leo, učenici osmog razreda osnovne škole Antuna Mihanovića.

Na natjecanje se prijavilo 30-ak ekipa iz cijele Hrvatske, a morali su napraviti robota za izbacivanje teniskih loptica.

“Robokup je prilika djeci da se iskažu i veliki poticaj za daljnje usmjerenje i razvoj prema predmetima tehničke kulture odnosno zanimanjima koja su nužno potrebna za razvoj društva” – kaže Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Na natjecanje su stigli i mališani iz zagrebačkog dječjeg vrtića Zvončić koji su pokazali zavidne vještine i znanje programiranja i sastavljanja robota.

Više čitajte na 24sata.hr

 

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close