Turizam

GARI CAPPELLI: Treba prebroditi sljedeći kvartal uz nadu da ćemo uloviti turističku špicu

Velika većina mjera tiče se upravo turizma. Gubitaka će biti, trenutno smo u minusu oko 12%. Do jučer smo imali oko 8.000 turista koji su sada na odlasku, a objekti se zatvaraju. Ponavljam, u prvom dijelu sezone ostvarujemo oko 5% ukupnog godišnjeg prometa u turizmu, oko 485 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci taj prihod se diže na oko 27%, odnosno oko 2 milijarde i 700 milijuna eura. Ulazimo dakle u ozbiljniji dio godine, a minusi će se osjetiti zbog uskrsnih i prvosvibanjskih praznika, naglasio je Cappelli i dodao kako treba prebroditi sljedeći kvartal uz nadu kako ćemo uhvatiti turističku špicu, dakle srpanj, kolovoz i rujan, gdje se ostvaruje oko 64,5% ukupnog prometa, kako fizičkog, tako i financijskog.

„Ako uspijemo to uhvatiti, plus onih 10% iz zadnjeg kvartala, što je jako u podsezoni na moru i na kontinentu, dalo bi se reći kako ćemo isplivati u ne tolikom minusu, ali živi“, rekao je Cappelli.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RH podsjetimo, donesene su 63 mjere, dvadesetak zakona i uredbi, koje se danas predstavljaju Saboru. Već sutra mjere bi trebale biti izglasane, a do kraja tjedna i objavljene u Narodnim novinama, pa bi se već sljedeći tjedan moglo krenuti u konkretne akcije koje će pomoći turizmu i gospodarstvu.

Ima onaj horizontalni dio za cjelokupno gospodarstvo, ali i ovaj turistički dio koji je izdvojen u izmjenama zakona. Među njima su boravišna pristojba i članarina, kojima se odgađa plaćanje u zavisnosti kako se bude odvijala turistička godina. Postoji mogućnost, kada vidimo rezultate, da ih naplatimo samo jednim dijelom ili čak potpuno ukinemo. U horizontalnom dijelu mjera, koje se odnose na cjelokupno gospodarstvo, a ne samo na turizam, tu je odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit, kao i svih doprinosa na plaće. Taj dio se odgađa na tri mjeseca uz mogućnost odgode na još tri mjeseca. Na taj će način svi dionici u turizmu, po novim kriterijima, moći prikazati svoje poslovanje tijekom mjeseci u kojima se osjeti utjecaj koronavirusa. Već sljedeći tjedan, nakon što HZZO odradi formalni dio, moći će se javiti i podnijeti zahtjev za minimalnu plaću od 3.250 kuna. To je rješenje za tri mjeseca nakon čega ćemo vidjeti kako se situacija razvija.

U sljedećih nekoliko dana, prema Cappellijevim riječima, predstavljat će se set mjera, koji se odnosi na likvidnost obrtnih sredstava, odgađanje uplata kredita i kamata na kredite, a koje će se izglasati u Saboru. Što se tiče smještajnih kapaciteta ministar je najavio kako će na moru nekoliko hotela ostati otvoreno, a nada se kako će tako biti i u Zagrebu, ali pod posebnim mjerama. Današnjim i sutrašnjim mjerama Stožera vjerojatno se ide u smjeru zatvaranja ugostiteljskih objekata, osim onih koji mogu dostavljati hranu, a koji će imati pravo raditi. U tu skupinu ulaze i restorani koji do sada nisu, ali žele raditi dostavu. U nastavku Cappelli se vratio na probleme u turizmu:

Imamo problema s platformama za rezervaciju, kao što su booking.com ili airbnb, koji nakon proglašenja pandemije žele raskinuti ugovore. Tu su i agencije, TUI je recimo jednostrano otkazao sve ugovore s RH i drugim zemljama i tražit će povrat novca. To su stvari o kojima razgovaramo sa svim dionicima u turizmu i udrugama poput UHPA-e, organizacije koja okuplja oko 5.000 djelatnika u agencijskom turizmu, pa i hotelijere. Vidjet ćemo što učiniti u tom segmentu, jer naše je mišljenje kako naplatu treba odgoditi i vidjeti što će se događati od sedmog do devetog mjeseca, jer nema potrebe vraćati novce odmah za cijelu godinu. Moramo postići dogovor kako ne bi bilo tužbi s obje strane, jer to nam u ovom trenutku ne treba, izjavio je Cappelli.

Na sjednici Vlade donesene su mjere koje se tiču sezonskih radnika, odnosno stalnih sezonaca, kojih ima oko 5.000 u Hrvatskoj. Do sada oni su bili na godišnjem odmoru i primali naknadu od 1.600 kuna. Novim mjerama produžit će im se prava sljedeća tri mjeseca, a po potrebi još tri mjeseca. Za taj segment Vlada je osigurala 11,5 milijuna kuna.

Sigurno je kako će doći do korekcija svih ostalih ugovora između djelatnika i poslodavaca u turizmu, no ponovno apeliram na poslodavce da ne otpuštaju djelatnike, jer naših 3.250 kuna je zagarantirano za sve koji su pod udarom pandemije koronavirusa. Osigurali smo sve za sljedeća tri mjeseca, a sada radimo na mjerama u koje će biti uključene banke, HBOR i HNB, kroz koje osiguravamo stabilnost tečaja, a osigurali smo sredstva za sve mjere. U ova tri mjeseca zbilja će sve stati, ali pripremamo mogućnost podizanja sredstava za sve one koji će imati problema u funkcioniranju da im damo jednu injekciju kako bi se mogli vratiti na tržište kada sve prođe, najavljuje Cappelli.

Mikropoduzetnicima će se, prema najavama ministra turizma, davati krediti s 1% kamata ili čak bez kamata, a na taj način želi se oživiti tvrtke. Moratorij na kredite i kamate trebao bi trajati bar jednu ili jednu i pol godinu, pa se vraćanje kredita očekuje tek nakon sezone 2021. godine.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close