Scena

Galerija Klovićevi dvori socijalno ugroženima, umirovljenicima i mladima poklanja besplatne izložbe

Uoči nove sezone Galerija Klovićevi dvori otvorila je svoja vrata mladima do 25, starijim od 65, nezaposlenima i socijalno ugroženim građanima te ih poziva da besplatno pogledaju četiri aktualne izložbe.


V.d. ravnateljice Klovićevih Dvora Jasmina Bavoljak pozvala je građane da posjete izložbe koje su otvorene preko ljeta, a socijalno ugroženim građanima, umirovljenicima i mladima poklanjaju besplatni ulazak. Još nekoliko dana moguće je pogledati čak četiri izložbe. Do 26. srpnja otvorene su Retrospektiva Žarka Bekera i izložba Tima Lovelessa o Srebrenici, a do 2. kolovoza otvorenim ostaju izložba suvremenog austrijskog dizajna i veliki projekt Sveto i profano – slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj.

TBF i Organi vida za početak

Na konferenciji je Bavoljak najavila i jesenski program Klovićevih. Novu sezonu Klovićevih dvora otvara 3. rujna međunarodni festival fotografije ‘Organ vida’, koji će u dva festivalska tjedna postati mjesto susreta 30-ak inozemnih umjetnika i stručnjaka za fotografiju, a za publiku će cijeli program izložbi, predavanja, koncerata i radionica biti besplatan.

Nakon toga kreće veliki zajednički projekt festivala tradicionalno vezanih za Gornji grad pa će od 24. rujna do 4. listopada cijeli Gornji grad, Klovićevi dvori i Plato Gradec oživjeti kombinacijom koncerata ipartyja, robotičkih performansa, izložbi te radionica za djecu i odrasle.

Plato Gradec i Galerija Klovićevi dvori ove jeseni nastupaju pod zajedničkom inicijativom Na Gornjem gradu, u sklopu koje će se predstaviti program Gričevanja – najvećeg besplatnog festivala urbane glazbe i kulture u Zagrebu te Device_art, jednog od vodećih internacionalnih festivala koji tematizira fenomenologiju robotike, gadgeta i naprava.

Festival Gričevanje koncertima na otvorenom zadnje četiri godine predstavlja relevantna imena regionalne glazbene scene, kao i mlade glazbene nade u usponu. Prvi u nizu koncerata ove sezone je nastup splitskog TBF-a.

Ulična umjetnost od spreja do weba

Opus Edite Shubert ‘Retrospektiva’ otvara se 24. rujna, a od 26. rujna pa sve do kraja studenoga Klovićevi dvori predstavljaju izložbu ‘Street art, inovacija u srcu pokreta’, koja se održava u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj – Rendez-vous.

Izložba nudi povijesni pregled ulične umjetnosti od njezina začetka do 2000. putem arhiva, fotografija, časopisa i propagandnih plakata.

Cilj izložbe je prikazati razvoj te discipline od začetaka prije 45 godina i izuma boje u spreju pa sve do pojave weba i digitalizacije, kao i to da se street art vrednuje na razini umjetnosti, a ne vandalizma. Posjetitelji će se kroz tri interaktivne kreativne radionice sami moći okušati u mediju ulične umjetnosti.

Na današnjoj su konferenciji najavljene i izložbe za listopad i studeni: ‘Vela spila – Korčula prije Krista’, zatim izložba ‘Menci Clement Crnčić’ – retrospektivni pregled jednog od najznačajnijih hrvatskih pejzažista te veliki izložbeni projekt najavljen za prosinac, ‘Umjetnička baština Istre’.


Tekst: tportal

Foto: Klovicevi dvori Zagreb” by Suradnik13Vlastito djelo postavljača. Licensed under CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 via Wikimedia Commons.

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close