PolitikaIzdvojeno

GACKI APSURD: Otočkom avionu DC-3 je zabranjen pristup, a udruga koja upravlja aerodromom tužila je Grad Otočac

OTOČAC I DALJE SAM PROTIV SEBE

Tema koju pratimo već duže vremena, ponovno se aktualizirala nakon razgovora uživo koji smo za Lika Club vodili sa gradonačelnikom Stjepanom Kostelcem. U međuvremenu smo kontaktirali drugu stranu, Tonija Dujmovića iz udruge Krila Gacke, te izvođača radova 3D projekcije koja je otočki aerodrom željela staviti u turističku funkciju


U razgovoru na našem Facebooku uživo Kostelac je ustvrdio: “Grad Otočac je vlasnik aerodroma, obnovili smo hangar, uredili staze i htjeli napraviti projekt Douglas DC-3 aviona za turističke svrhe, no sve je stalo zbog udruge “Krila Gacke” koja upravlja aerodromom. Nisu dozvolili da uđemo u avion jer smatraju da je on njihov, tužili su grad i to je završilo na sudu.”

Dujmović iz Krila Gacke nema komentara

Nakon ove izjave, telefonski smo kontaktirali Tonija Dujmovića iz udruge Krila Gacke. U kratkom razgovoru nije nam želio dati baš nikakve informacije o samom aerodromu i ovom slučaju, nakon čega je ponovno zaključio da ništa ne smije govoriti jer je tako dogovorio s odvjetnicom i da će imati mnogo toga za reći kad se spor završi. Iako shvaćamo da se o sudskim sporovima ne može govoriti, riječ je o jednom od simbola Otočca i čudno je da Dujmović nema baš nikakvih komentara osim:

Bez komentara sam do okončanja spora.

Facebook stranica udruge zadnju objavu napravila je 2018. godine, dakle prije dvije godine, što očito govori o količini aktivnosti aerodroma. U međuvremenu smo i posjetili otočki aerodrom kako bi vidjeli u kakvom je stanju. I imali smo što vidjeti. Aerodrom je zapušten, zabranjen mu je pristup, a na nekim mjestima piše i “strogo zabranjen pristup”. Iako je dio trave relativno nedavno pokošen, teško bi se moglo reći da je uređen i održavan.

Po našim informacijama neke turističke agencije koje se bave razvojem Gacke doline, avion u sadašnjem stanju, pokazuju kao atrakciju svojim posjetiteljima. Usput se pitamo – misle li i jedna i druga strana, Grad Otočac i Krila Gacke, da bi za sve one koji dolaze u Otočac bilo ljepše pokazati jedan uređen avion DC-3 nego lošu ogradu s nepokošenom travom i tablicom “strogo zabranjen pristup”? No to je samo naš usputni komentar. Vratimo se na izjave.

Kostelac: Grad je dobio spor, a zatim je Dujmović uložio žalbu i sad se opet čeka. Projekt stoji.

Nakon kontaktiranja Dujmovića koji nije želio reći baš nikakve informacije, kontaktirali smo ponovno Kostelca kako bi vidjeli njegovu stranu priče. On je imao izjavu.

Grad je već investirao dosta sredstava u avion, htjeli smo ga osposobiti za turizam. U avionu smo zaplanirali napraviti 3D projekciju leta iznad Gacke doline za 20 osoba. Na taj način bi jedan autobus posjetitelja, mogao na dva puta pogledati kako naš Otočac i dolina izgledaju s neba. Imali smo osigurana sredstva i kada smo to htjeli napraviti onda je u ime kluba Dujmović rekao da je avion njihov (udruge Krila Gacke, op.a.). Grad je dobio spor, a zatim je Dujmović uložio žalbu i sad se opet čeka. Projekt stoji. Apsurdno je da je Grad Otočac vlasnik aerodroma i hangara, a sada udruga koja je tamo za upravljanje tuži Grad. Grad Otočac u budućnosti želi osnovati gradsku tvrtku koja bi razvijjala aerodrom u željenom smjeru, a sada se nadamo da će se presuda u našu korist i potvrditi.

Sve je trebalo biti napravljeno po uzoru na uspješni projekt virtualne stvarnosti Memorijalnog centra Domovinskog rata

Iz tvrke Culex koja je trebala provesti projekt revitalizacije otočkog aviona, također smo zatražili komentar. Odgovorio nam je Darko Bilandžić iz tvrtke sa službenim priopćenjem.

Nakon uspješno provedenog projekta virtualne stvarnosti pod nazivom “Samostalni zrakoplovni vod Osijek” koji smo napravili za Memorijalni centar domovinskog rata te nakon što je isti projekt završio na glavnom Dnevniku kao jedna od tema, te nakon što smo dali intervju za Lika Club, javio nam se gradonačelnik grada Otočca. Objašnjeno nam je kako Otočac također ima avion te priču o Douglas DC-3 Dakota s Aerodroma Otočac koju su voljni “oživjeti” koristeći se modernim tehnologijama poput proširene stvarnosti. Bili smo iznimno sretni i uzbuđeni da ćemo još jednom sjajnom spomeniku dati digitalni “život” te napraviti od njega turističku atrakciju. Nakon sastanka s gradonačelnikom te nakon detaljnijeg upoznavanja sa tematikom Douglas DC-3 Dakota došli smo do okvirne ideje kako bismo mogli od aviona napraviti pravu turističku atrakciju poput ove u Vukovaru. Sretni i ispunjeni s idejama smo se uputili nazad za Osijek gdje je nastavljena korespondencija s gradom Otočcem te ja nažalost samo prekinuta. Zrakoplov je još tamo kao i naša ideja i želja da od njega napravimo atrakciju u suradnji s gradom Otočcem. Svakako bismo voljeli nastaviti s ovim projektom jer smatramo da je iznimna priča kao i mogućnosti koje bi ovakav projekt donio turističkoj karti Like.

Što stoji iza svega? Politika.

Iako se ovo čini kao jedna apsurdna i obična tragična priča o turističkom lokalitetu u Otočcu, ona to ipak nije. Ne ulazeći u političke odnose u Otočcu, pokušali smo vidjeti tko “prisvaja” aerodrom na internetu. Stvari su jasne – HDZ. Preko otočkih portala gradonačelniku Kostelcu se poručivalo kako aerodom ide dalje s njim ili bez njega, a pronašli smo i mnoštvo fotografija i snimki na kojima su pred svake izbore HDZ-ova viđenija lica ulazila u poludovršeni sporni avion kako bi vidjeli fazu razvoja. Najsvježija je ona od 4. ožujka 2019. kad su HDZ-ovi ministri Butković i Capelli u Otočcu obećavali da aerodrom kreće i da je obnova realna i nužna.

Aerodrom na Špilniku je stara i već potrošena tema u Otočcu, a zapravo se sve vodi na političke sukobe između HDZ-a, te sadašnje vlasti Kostelca koju HDZ sustavno koči u radu pa zato Grad Otočac slovi i za grad slučaj jer još uvijek nema proračun za 2020. godinu.

Potencijal aviona DC-3 Dakota o kojoj je već ispričano previše priča, sve je manji. Avion je u lošem stanju, ne održava ga nitko, a ono što smo zatekli na samoj lokaciji govori više od ijednog komentara i izjave. Visoka trava, istrošena boja na avionu, tablica “strogo zabranjen pristup”, složiti ćete se, i nisu baš neka turistička pozivnica u Gacku dolinu.

Nastaviti ćemo pratiti temu otočkog aerodroma, ali prestati ćemo ju pratiti ukoliko se prije završetka ovog izgradi onaj u Bihaću koji još nije ni započet, tik do granice s Plitvicama. Sudeći po sadašnjoj situaciji u Otočcu, to je realan ishod.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close