Scena

Gabrijela Žalac na Effectusu najavila povlačenje više od 13 milijardi iz EU fondova

Održan je 6. Effectus Forum pod nazivom „EU fondovi i konkurentnost hrvatskog gospodarstva – regija“


Forum je uvodnim izlaganjem otvorila ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, Gabrijela Žalac.  Na panel diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su: Sanja Bošnjak, v.d. županica Virovitičko-podravske županije, Melanija Milić, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA, Zvonimr Savić, direktor Sektora za mekroekonomske analize HGK i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te studenti i predavači Effectus studija financije i pravo.

Effectusov Forum osvrnuo  se na novosti u politici regionalnog razvoja Hrvatske, zakonske regulative i povezanost regionalnog razvoja uz mogućnosti korišenja EU fondova.

Dekanica Effectus studija financije i pravo, Mira Lenardić naglasila je kako je  Forum mjesto na kojem se tradicionalno raspravlja o ključnim ekonomskim i pravnim pitanjima važnima za našu državu u cjelini.

Ministrica Gabrijela Žalac smatra kako je moguće ove godine povući i više od planiranih 13 mlrd. kuna iz europskih fondova. 

“U prošloj godini smo povukli 9 mrld. kuna i to govori o tome da je značajan iskorak u odnosu na prethodne godine s obzirom da je tek prošle godine započeta financijska perspektiva u smislu apsorpcije, a možemo i bolje od toga. U ovoj godini imamo veliki plan – 13. mrld. kuna ugovoriti minimalno a ja mislim da možemo i više od toga.”

Pojasnila je kako zadnja izmjena Zakona o regionalnom razvoju 2014. godine nije polučila rezultate kakve je trebala.

“Još uvijek nema platforme koja je trebala davati informacije u kojoj fazi i gdje se nalazi određeni projekt u određenom trenutku. Problem je i slaba koordinacija između nacionalnih i lokalnih razvojinih strategija. Mala država poput Hrvatske bi trebala imati jedinstvenu nacionalnu strategiju koja bi defnirala mjere i zadala ciljeve, a onda moramo odrediti nekoliko sektorskih strategija i akcijskih planova za provedbu svega toga.

Predviđeno je donošenje novog Zakona o regionalnom razvoju. Poseban zakon o potpomognutim područjima zamjenit će postojeći Zakon o područjima od posebne državne skrbi te će se dio koji se odnosi na stambeno zbrinjanjavanje ćemo spojiti u zakon o potpomognutim područjima.

U slijedeća dva tjedna na sjednici Vlade će biti usvojena Uredba kojom će se osnovati Uprava za otoke i Uprava za potpomognuta područja. U programu Vlade je  i jačanje lokalnih razvojnih agencija koje djeluju na terenu kao produžene ruke ministarstva.

Radi se i na donošenju novog Zakona o strateškom planiranju te ćemo tako sve projekte objediniti u jednu bazu.

Zvonimir Savić je upozorio kako EU fondovi moraju biti prioritet. “Sve države su ove godine zabilježile gospodarski rast, osim Hrvatske te bi se moglo dogoditi da nas pretekne čak i Rumunjska. EU fondovi su poluga koja nas Hrvate zadržava u domovini i moramo je iskorstiti.”.

Zaključeno je kako je problem u tome što jedinice lokalne uprave i samouprave nemaju kapaciteta za realizaciju projekata.

Mreža županijskih komora kada se pojavi natjecaj orgniziramo prezentacije na koje poziva poduzetnike za koje se  smatra da bi se mogli javiti na natjecaj.  Kako bi im se pomoglo organizirana je zajednica konzultanata koja im stoji na raspolaganju.

Na  natjecajima se čak dodijeljuju i  voucheri. Ukoliko firme ispune od kriterije dodjeljuje im se voucher u iznosu  10 000 kn koji mogu iskoristi kod nekog od  konzultanata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close