Kultura

Franjevac mučenik na novoj prigodnoj poštanskoj marki

50. OBLJETNICA KANONIZACIJE SVETOG NIKOLE TAVELIĆA

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 19. lipnja 2020. novu prigodnu poštansku marku povodom 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića. Autorica marke je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora. Marka nominalne vrijednosti 3,10 kn otisnuta je u nakladi od 100.000 primjeraka i izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).


Novost propovijedanja Radosne vijesti cijelome svijetu u svoje su vrijeme iznimno dobro prihvatili i primijenili sv. Franjo Asiški, a potom njegovi sljedbenici, po njemu nazvani franjevci, objedinjujući samostanski stil života s otvorenošću svijetu. Oni su granice svojega djelovanja pomakli iz Asiza, Italije i Europe do najudaljenijih dijelova svijeta.

Nakon prvih franjevačkih mučenika u Maroku 1220. zaredali su se brojni slučajevi progona kršćana i propovjednika Evanđelja sve do okrutnoga mučeništva. Takvu je sudbinu imao i naš Šibenčanin Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac.

Nikola Tavelić rođen je oko 1340. u gradu Šibeniku gdje je i pristupio u franjevački red. Prvo je bio misionar u Bosni da bi potom s trojicom braće: Talijanom Stefanom da Cuneo te dvojicom Francuza, Petrom iz grada Narbone i Deodatom iz Ruticinija, pošao u Svetu zemlju gdje je u Jeruzalemu pripravio govor u obranu kršćanske vjere, koji je izgovorio pred jeruzalemskim kadijom. Pozvani svi zajedno neka opovrgnu rečeno, odlučno su to odbili te su zbog toga ubijeni. Njihovo se mučeništvo dogodilo 14. studenoga 1391. Svetima ih je proglasio 21. lipnja 1970. papa Pavao VI.

Nikola i njegovi drugovi prihvatili su Isusovu zapovijed ljubavi, izdigli se iznad niskih poriva mržnje, netolerancije i nasilja te su mučeništvom posvjedočili najviši stupanj ljubavi prema bližnjemu. Nikolino svjedočanstvo ima evanđeosko utemeljenje, pa je i njegova poruka uvijek nova i svevremena.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Hrvatska pošta

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close