VijestiLifestyleScena

Fotografije Martine Marić u londonskoj zračnoj luci

U uređenju interijera aerodroma izložit će se fotografije glavnih europskih destinacija.

Prvi fotoaparat dobila je u osmom razredu osnovne škole, dok joj u srednjoj školi fotografija postaje interes, a trenutno, kaže, zbog drugih obveza ima status hobija.

Unatoč tome, fotografije đakovačke studentice Martine Marić krasit će prostor zračne luke Luton u Londonu!

– U svibnju me kontaktiralalondonska agencija Ico Design. Bili su zainteresirani za moje fotografije Varšave, a javili su mi se preko jedne od stranica gdje imam galeriju svojih fotografija. Ico Design je započeo projekt uređenja londonskog Luton aerodroma. Ideja je da se u uređenju interijera aerodroma koriste fotografijama glavnih europskih destinacija, a jedna od njih je bila i Varšava. Jedna od mojih odabranih fotografija (An ice cream for the lady) bila je dobro prihvaćena od online zajednice fotografa. Pretpostavljam da su me našli preko nje budući da je ona na stranici deviantart.com osvojila titulu daily deviation, zbog čega je stekla određenu popularnost. Uz to, objavljena je u kanadskom mjesečnom časopisu Caprice Magazine, koji je usmjeren na umjetnike svih vrsta – kaže Martina, te dodaje:

– Trebalo mi je dugo da uopće shvatim ozbiljnost te ponude i da će se to doista dogoditi. Činjenicu da će mi fotke biti na londonskom aerodromu, da će ih vidjeti tisuće ljudi i da će biti tamo pet godina, prihvatila sam kao realnost tek kada su mi poslali ugovor. Tada sam prvi put javno objavila da će se to dogoditi, a sada, kada su radovi pri kraju, odlučile smo to staviti i na našu stranicu – kaže Martina. U pitanju su, kaže, tri fotografije s varšavskih ulica.

– Napravila sam ih prošle godine kada sam posjetila Varšavu zbog dvotjedne edukacije na kojoj sam sudjelovala u sklopu ERASMUS-a. U Varšavi smo bili samo nekoliko sati kao posjetitelji. Već spomenuta fotografija ‘An ice cream for the lady’ djeluje potpuno inscenirano, a prikazuje starca koji sebi i svojoj dami kupuje sladoled. Jako sam sretna što sam na prepunim varšavskim ulicama naišla na taj trenutak. Druga fotografija prikazuje djevojku koja fotografira skupinu vojnika na ulici. Iako i ova fotografija djeluje inscenirano, ona to zapravo nije. Posljednja fotografija prikazuje dio centra Varšave, uz detalj bickla naslonjenog na ogradu – kaže Martina, koja o svojim planovima kaže:

– Nemam planova, znam samo da bih se htjela nastaviti razvijati u području fotografije. Voljela bih izgraditi svoj fotografski identitet i upoznati svoj stil. Voljela bih istražiti i što više različitih fotografskih kategorija i bar jedno razdoblje života posvetiti fotografiji svoj puni kapacitet – kaže na kraju Martina.

Maja MUŠKIĆ
Ljubav prema vizualnim medijima

– Studentica sam prve godine diplomskog studija socijalne pedagogije u Zagrebu. Iako se čini potpuno nepovezano s fotografijom, ipak postoji određeno područje u kojem mogu spojiti svoje socijalnopedagoške kompetencije i ljubav prema vizualnim medijima. Ovaj faks sam upisala jer sam se iskreno zanimala za studij socijalne pedagogije te znanja i vještine koje on nudi. Nije mi žao što sam odabrala fakultet koji nije usko vezan uz fotografiranje. Gledam to kao prednost, odnosno kao širenje svojih vidika i razvijanje na više područja. Fakultetske obveze su utjecale na moje fotkanje u tom smjeru da imam sve više radova ulične fotografije, a sve manje konceptualne, zbog jednostavnog razloga što se ne stignem posvetiti fotografiji u većem opsegu, pojašnjava Martina.

Nagrade

– Ove godine sam osvojila prvo mjesto na natjecanju u povodu Noći muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i u vrijednosti od pet tisuća kuna. Gotovo svake godine sudjelujem na izložbi grada Đakova u povodu Dana grada i osvojim jedno od prva tri mjesta. Uz to, imala sam tri samostalne izložbe, zajedno sa sestrom Mirnom Marić – kaže Martina.

Fotografije koje će biti izložene u londonskoj zračnoj luci možete vidjeti ovdje.

Tekst/Foto: glas-slavonije.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close