Vijesti

GOSPIĆ Fotografija ubijenog medvjeda otkriva poražavajuću istinu

Portal 24sata.hr objavio je fotografiju ubijenog medvjeda koju je u Gospiću snimio jedan čitatelj. Iza ove fotografije skriva se jedna malo poznata i poražavajuća činjenica: Iako medvjedima u Hrvatskoj prijeti izumiranje, ubijaju se jeftino i na nimalo hrabar način.


f0af1f08c4f1fade726a
Izvor: čitatelj 24sata

Lov na medvjeda u Hrvatskoj traje od 2. ožujka do 30. travnja te od 1. listopada do 15. prosinca. Dozvola za ubojstvo ove veličanstvene životinje može se kupiti već za desetak tisuća kuna, što je prava sitnica za inozemne lovce.

Jedan iskusni lovac opisao je za 24sata kukavičku metodu lova na medvjede koje se i sam gnuša. Naime, medvjed se lovi noću iz zasjede, tako što lovci u području gdje se kreće medvjed zakopaju neku strvinu, najčešće uginulu kravu. Kad se gladni medvjed pojavi i pokuša iskopati strvinu, lovci ga iz zaklona ubiju.

Prema službenim informacijama u Hrvatskoj obitava 1000 medvjeda, a lovci godišnje smiju ubiti 120 životinja. Službeni broj medvjeda nije točan i daleko je veći od stvarnog broja. Medvjedima u Hrvatskoj prijeti izumiranje, upozoravaju iskusni lovci i udruge za zaštitu životinja. Do nesrazmjera između službenog i pravog broja medvjeda je došlo zbog nestručne metode prebrojavanja medvjeda.

“No, u nas medvjede prebrojavaju lovačka društva, posve nestručno, na temelju nekakvih okvirnih procjena oni dostave podatke za svoja lovišta. Jedan medvjed se kreće kroz područje najmanje četiri-pet lovišta, i lako je moguće da pet lovačkih društava prijavi istog medvjeda. Moguće je, dakle, da je broj medvjeda i peterostruko manji od procijenjenog!”, upozorava već spomenuti lovac za 24sata.hr

 

Foto: wikimedia commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close