KolumneLifestyleTurizam

FOTO Znate li kada je DC-3 doletio i vječno ostao prizemljen u OTOČCU?

Mnogi Ličani znaju da je na građanima poznatom “Špilniku” (aerodromu, op.a) povijesni zrakoplov DC-3, međutim rijetki se zapitaju koliko dugo avion već miruje u Otočcu .

Douglas DC-3 američki je propelerni zrakoplov koji je u 30-im godinama prošlog stoljeća napravio veliku revoluciju u prijevozu zrakoplovima na području Amerike i Europe. Iz tih se razloga smatra jednim od najznačajnijih transportnih zrakoplova ikad proizvedenih.

Zrakoplov je projektirao Arthur E. Raymond, američki inženjer po čijom se palicom održao i prvi let 17. prosinca 1935. godine. Zrakoplov DC-3 bio je sposoban za međukontinentalne letove sa samo tri međuslijetanja zbog točenja goriva.

Korišten je u vojne i civilne svrhe. Dok je u Americi civilna svrha bila prioritetna, izgrađeno je oko 10 000 vojnih DC-3 zrakoplova. 1944. godine proizvedeno je čak 4853 primjerka, što dovoljno govori o kvaliteti i potrebi za ovim svjedokom povijesti.

Po završetku rata mnogi primjerci su preinačeni u civilne zrakoplove. Velika prednost DC-3 bila je njegova sposobnost slijetanja i uzlijetanja na neuređene terene i piste. To nas dovodi i to Like i Gacke.  8. lipnja 1977. g. iz Zadra je na otočki aerodrom doletio avion DC-3, gdje je ostao do danas.

Zanimljivosti:

  • avion je s posadom mogao primiti do 34 putnika
  • dužina je bila gotovo 20 metara
  • DC-3 je bez posade težio nešto više od 8 tona
  • mogao je postići brzinu od 380 km/h
  • s jednim spremnikom goriva preletio bi 1.650 kilometara

Foto: Dražen PršaČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close