TurizamIzdvojeno

FOTO Znate li gdje se nalazi najljepše planinarsko sklonište u Hrvatskoj?

PREKRASAN DIZAJN

Na Facebook stranici Hiking Croatia objavljene su fotografije najljepšeg planinarskog skloništa u Hrvatskoj.


Radi se o planinarskom skloništu Miroslav Hirtz smještenog u strogom rezervatu prirode Bijele i Samaraske stijene na nadmorskoj visini od 1280m. Prije koji tjedan članovi Hrvatskog planinarskog društva Kapela uz pomoć volontera završili su obnovu skloništa prema projektu arhitekta Ivana Juretića.

Osnovu građevine čini drvena konstrukcija, a poseban doživljaj daje pročelje s velikom staklenom stijenom. Osim što je funkcionalna, odlikuje se prekrasnim dizajnom i svojim izgledom savršeno se uklapa u prirodu.

Budući da se sklonište nalazi u srcu Velike Kapele, na mjestu udaljenom od prometnica, poseban izazov predstavljao je transport nekoliko tona građe do skloništa, kao i uklanjanje dotrajale građe koja je skinuta sa staroga skloništa. Sve to izveli su u nizu radnih akcija članovi HPD-a Kapela uz podršku članova više prijateljskih planinarskih društava. S obzirom na lokaciju skloništa, pri obnovi skloništa posebna briga vodila se o zaštiti okoliša u Strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene”, navodi Hrvatski planinarski savez.

Sklonište može primiti na noćenje više od 20 osoba, a nazvano je po Miroslavu Hirtzu, istaknutom planinaru i odborniku HPD-a početkom 20. stoljeća.

“Pamet u glavu i čuvajte ovu ljepotu, sav materijal za gradnju donesen je na nečijim leđima! Cijenite ovakve stvari, ne uništavajte, budite odgovorni i pokupite smeće za sobom! I da, pridržavajte se pravila koja su ispisana u skloništu“, objavio je Hiking Croatia na svojem Facebooku.

Gepostet von Hiking Croatia am Sonntag, 4. Oktober 2020

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Hiking Croatia / Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close