Ličko-senjska županijaKulturaIzdvojeno

FOTO Zanimljivim predavanjima i izložbom u Gospiću obilježena Noć muzeja

U muzejima diljem Hrvatske sinoć se održala tradicionalna, petnaesta po redu Noć Muzeja, a manifestaciji se bogatim programom pridružio i Muzej Like u Gospiću.


Program je započeo u 19 sati, otvorenjem izložbe pod nazivom pod nazivom „Spašavanje ličke kulturne baštine u 19. stoljeću“ autorice Tare Pivac Krpanić, kustosice i etnologinje Muzeja Like. Posjetitelji su imali priliku saznati nešto više o djelovanju i ostavštini danas gotovo zaboravljenog Mijata Sabljara, jednog od prvih sakupljača starina na području Like. Mijat Sabljar je bio profesionalni vojnik, putopisac i istraživač koji je život posvetio sistematičnom prikupljanju i dokumentiranju hrvatske prirodne i kulturne baštine.

Želja nam je ovdje prikazati bogati životni rad g. Sabljara i koliko je u tom radu lički kraj poslužio kao inspiracija istraživanja bez kojih bi naše poznavanje prošlosti bilo bitno siromašnije”, poručili su iz Muzeja Like.

 

Muzej Like Gospić za 21. stoljeće

U nastavku večeri projektant Ivo Vojnović govorio je o Glavnoj zgradi Muzeja kao kulturnog dobra u kontekstu planirane adaptacije, kao i sveukupne adaptacije i dogradnje muzejskog kompleksa u smislu nužnosti poboljšanja kvalitete muzejske djelatnosti i zaštite kulturne baštine u cjelini.

Kroz nacrte pročelja i presjeka te kompjutersku vizualizaciju projekta posjetiteljima je predstavljen budući izgled Muzeja Like Gospić koji će, između ostalogm, dobiti puno veći izložbeni prostor, dok će proširenje dijela podruma i uvođenje lifta i osobama smanjene pokretljivosti učiniti dostupnima sve katove Muzeja.

Što građani i posjetitelji misle o Muzeju?

U drugom predavanju večeri M. Rukavina Vranić predstavila je rezultate anonimne ankete koju je tijekom prosinca i siječnja proveo Muzej Like Gospić s namjerom da sazna što sugrađani i posjetitelji misle o Muzeju, kako vide muzej u svojoj zajednici odnosno u svome gradu, što im se sviđa te što žele promijeniti.

” Analiza ankete će nam pomoći da usmjerimo naše javno djelovanje prema posjetiteljima, unaprijedimo aktivnosti Muzeja”, poručili su iz Muzeja Like.

Anketa je otkrila da najveći broj posjetitelja Muzej posjećuje 1-5 puta godišnje (53%), zatim 6-10 puta godišnje (27%), dok 10 puta godišnje Muzej posjećuje 13% ispitanih. Sadržaj koji posjetitelji najviše preferiraju su izložbe (42%), zatim predavanja (22%) i radionice (15%). Sadržaji koji nedostaju u Muzeju prema anketiranima su radionice, i to posebno aktivne radionice u kojima bi i posjetitelji sudjelovali (43%), a kako su one dosada bile malobrojne iz Muzeja Like su poručili da će na tome svakako poraditi.

Tip izložbi koje bi posjetitelji voljeli vidjeti su većinski povijesne, zatim etnografske i prirodoslovne. Teme stručnih ili znanstvenih predavanja koje bi posjetitelje najviše zanimale su povijesnih tema ˙(36%), biografije poznatih Ličana (26%), etno tradicije (20%).

Također, unatoč informacijama na web stranici Muzeja i u medijima svega 60% ispitanih smatra da su dovoljno informirani o događanjima u Muzeju. Iz Muzeja Like su stoga poručili svima koji nisu dovoljno informirani da se slobodno jave u Muzej i da kažu na koji način žele da budu obaviješteni o budućim događanjima i aktivnostima.

Što ima novo?

Na kraju večeri ravnateljica Muzeja dr.sc Tatjana Kolak održala je predavanje o novim spoznajama o arheološkoj baštini Like pod nazivom “Što ima novo”.

Terenska istraživanja su jedan od segmenata muzejske djelatnosti i uvijek donose nove spoznaje. No i obrada muzejskog fundusa je istraživačko putovanje u kome uvijek saznajemo nešto novo, a to želimo podijeliti s našim posjetiteljima.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close