KarijeraIzdvojeno

FOTO/VIDEO Na vojnom poligonu u Slunju prikazana međunarodna vježba “Immediate Response 21”

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, u četvrtak 27. svibnja 2021. održana je prezentacija međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21”.


Uz sudionike i organizatore vježbe iz oružanih snaga Hrvatske, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država, prezentaciji su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane RH Mario Banožić, izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku general zbora Christopher Cavoli, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Shawn Manke, načelnik Glavnog stožera Vojske Crne Gore brigadni general Milutin Đurović, zapovjednici grana i drugih ustrojbenih cjelina Oružanih snaga RH, predstavnici ministarstava, Ureda predsjednika, Sabora, savezničkih i partnerskih oružanih snaga, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora i drugi.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” prikazane su sposobnosti združenog djelovanja postrojbi HV-a sa snagama saveznika i partnera | Foto: MORH/ J. Kopi

“Immediate Response 21” je međunarodna vojna vježba koja se provodi tijekom svibnja i lipnja u devet europskih zemalja, između ostalih i u Republici Hrvatskoj. Sudjeluje ukupno oko 9000, a u provedbi vježbe u Hrvatskoj (od 17. svibnja do 2. lipnja) više od 1500 vojnika i to 500 pripadnika Hrvatske vojske, 800 pripadnika Oružanih snaga SAD-a i 230 pripadnika Slovenske vojske.

Prikazana vježba “Immediate Response 21” kod Slunja
Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” prikazane su sposobnosti združenog djelovanja postrojbi HV-a sa snagama saveznika i partnera | Foto: MORH/ F. Klen

Na prezentaciji dijela vježbe na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” prikazane su dostignute sposobnosti združenog djelovanja postrojbi Hrvatske vojske sa snagama saveznika i partnera u borbenim uvjetima kroz prihvat i integraciju snaga, provedbu manevra, pružanje paljbene potpore i pružanje bliske zračne potpore.

Između ostalih, od oružnih sustava korištena su oklopna vozila Patria, Bradley, Svarun i M-80, tenkovi M-84, borbeni avioni MiG-21 i F-16, helikopteri Kiowa Warrior i haubice PzH2000.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” prikazane su sposobnosti združenog djelovanja postrojbi HV-a sa snagama saveznika i partnera | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da su, unatoč zahtjevnim uvjetima i situaciji koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa, vojnici prikazali visoku razinu obučenosti te sposobnost združenog djelovanja u međunarodnom okruženju.

Podsjetivši na činjenicu da je Hrvatska vojska prije 30 godina krenula praktički od nule i pobijedila opremljenijeg neprijatelja isključivo zbog hrabrosti hrvatskih branitelja, ministar je istaknuo:

“Danas kada smo članica NATO saveza, imamo priliku uvježbavati se i sudjelovati u operacijama i misijama zajedno s najboljim vojskama svijeta.”

Također, poručio je da je Vlada RH svjesna važnosti daljnjeg ulaganja u opremanje i modernizaciju HV-a i sukladno tome najavio realizaciju projekata opremanja borbenim oklopnim vozilom Bradley i višenamjenskim borbenim avionom.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” prikazane su sposobnosti združenog djelovanja postrojbi HV-a sa snagama saveznika i partnera | Foto: MORH/ M. Čobanović

U prigodnom obraćanju nakon prezentacije, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je sudionicima vježbe da su obavili sjajan posao.

Podsjetivši na povijesne dane postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici prije trideset godina, izrazio je uvjerenje da bi pripadnici ZNG-a koji više nisu živi bili ponosni i sretni da danas vide modernu Hrvatsku vojsku zajedno sa saveznicima.

Prikazana vježba “Immediate Response 21” kod Slunja
Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” prikazane su sposobnosti združenog djelovanja postrojbi HV-a sa snagama saveznika i partnera | Foto: MORH/ F. Klen

Američki general zbora Christopher Cavoli čestitao je Hrvatskoj vojsci 30. obljetnicu i istaknuo da su vojnici prikazali kapacitete da združe svoje sposobnosti u kratkom vremenu, uspostavili zajedničke procedure kako bi uporabili NATO-ove doktrine i da su na visokoj razini proveli iznimno kompleksnu vježbu. Vojnici su na terenu pokazali iznimnu snagu, dodao je general i izrazio im profesionalno divljenje za ono što su postigli danas na Slunju.

“Ponosan sam što sam danas ovdje. Zajedno smo istinski jači”, zaključio je general Cavoli.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj nazvao je prezentaciju fantastičnim prikazom profesionalne vojske koja je pokazala što je njezina primarna zadaća, no riječ je tek o završnoj sekvenci velike, zahtjevne međunarodne vojne vježbe koja je planirana mjesecima, pa i godinama unaprijed.

“Vježba je bila prikaz naše kolektivne sposobnosti da djelujemo po zajedničkim pravilima, taktikama, doktrinama i sustavima zapovijedanja. Za nas vojnike sve se svodi na nekoliko jednostavnih riječi: čast, dostojanstvo, hrabrost, dužnost i spremnost na žrtvu za obranu domovine”, zaključio je admiral Hranj.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” prikazane su sposobnosti združenog djelovanja postrojbi HV-a sa snagama saveznika i partnera | Foto: MORH/ J. Kopi

“Immediate Response 21” dio je veće multinacionalne vježbe DEFENDER-Europe 21 koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku provodi na području Europe, a uključuje oko 28 000 pripadnika američkih, savezničkih i partnerskih snaga iz ukupno 26 zemalja. Isto tako, dio je skupa aktivnosti i vježbi Hrvatski bedem 1991. – 2021. koje se od travnja do lipnja 2021. provode povodom obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske vojske.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close