VijestiScena

FOTO Vesele maškare osvojile Gospić i Senj!

Vesele maškarane zabave obilježile su protekli vikend u Ličko-senjskoj županiji. Tradicionalni gospićki maskenbal u Žabici i ove godine je ispunio sva očekivanja, a u dobroj zabavi i otkačenoj atmosferi protekla je i šesta večer Senjskog mesopusta u sali.


Maškarane zabave u Žabici organiziraju se od 50-tih godina prošlog stoljeća kao običaj sportskog društva Žabica koje je tada imalo nogometni klub te tamburašku i kazališnu sekciju, ispričao nam je Toni Buneta, predsjednik Mjesnog odbora Žabica.

Do 80-ih godina bio je običaj da Žabičari idu s konjima i kolima, te ponekim traktorom tko je imao kroz cijeli grad, sve do smrti Broza Tita kad  je bivši SUP zabranio takvu povorku zbog mogućih kontraefekata, ali maškare su se i dalje odvijale u društvenom domu sve do 90-ih godina do početka Domovinskog rata. Prekid je bio do 1997. godine kada smo obnovili i proširili dom i od tada pa sve evo i do ove godine održavaju se maškare u domu u Žabici, rekao je Buneta.

Tradiciju su nastavile mlađe generacije te su maškare u Žabici su s vremenom postale brend, ne samo u gradu Gospiću, već i u cijeloj županiji.

Zadnjih godina imali smo gužvu u domu pa smo čak morali odbijati maškarane grupe iz Korenice, Otočca, Brinja jer nam je sala bila pretijesna za sve. Ove godine je nešto manje ljudi, vjerojatno je i pala kupovna moć ljudima, ali imamo rezerviranih 70 mjesta za maškarane skupine i goste. Uvijek nastojimo organizirati dobru glazbu, tombolu koja je prije bila po 300-400 brojeva i svaki je bio dobitni, sada je manje brojeva dobitnih, ali su nagrade vrednije, rekao je Buneta.

Za organizaciju ovog tradicionalnog događanja su zaslužni Mjesni odbor Žabica i NK „Velebit“, a sve to uz potporu Grada Gospića koji je i ove godine bio sponzor i pokrovitelj žabičkih maškara.

Treba naglasiti da nam već zadnjih par godina grad Gospić pomaže u organizaciji maskenbala jer su to dosta veliki troškovi i mi svi im se zahvaljujemo na pomoći u organizaciji ovih tradicionalnih maškara, rekao je Buneta.

Otkačenu atmosferu iz Žabice pogledajte u galeriji fotografija:

Maškare gredu u đir u Senju

Sredinom prošlog mjeseca najstarije maškare na ovim prostorima, one senjske, započele su svoj đir. U sklopu 361. senjskog mesopusta svakog vikenda se održavaju maškarani balovi u sali Pučkog otvorenog učilišta „M.C. Nehajeva“. U duhu senjske tradicije zabave su tematski određene, a protekle subote održao se šesti bal na temu “Ljubavni đir”.

Dio atmosfere iz Senja donosimo u galeriji fotografija:

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: LIKACLUB | Foto: LIKACLUB/Josip Durdov/Nino Salkić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close