DogađanjaVijesti

FOTO Vera Matovina Biondić emotivno predstavila zbirku u Virovitici

Jučer, 20. siječnja, prisustvovali smo emotivnom predstavljanju zbirke pjesma ‘Mirisi zavičaja’ virovitičke autorice Ličkih korijena – Vere Matovine Biondić. Promocija zbirke održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.

Nakon srdačnog pozdrava publici gospođe Željke Francetić, koja je vodila čitavu promociju, riječ je dana u ruke ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice, Višnji Romaj, koja je istaknula važnost pjesništva za kraj u kojem borave. Gđa Višnja publici je predstavila jednu pjesmu zbirke, onu s njenim imenom.

”To su male lirske minijature koje nose jednu specifičnu ljepotu, a koja je na tragu još jednog velikog pjesnika Dobriše Cesarića”, ističe ravnateljica.

Predgovor knjizi napisala je gospođica Andrea Delić, koja se govorom osvrnula na zbirku.

”Ono što se može uočiti kao misao vodilja čitave zbirke pjesama jest upravo, gotovo sudbinska privrženost krajoliku koju otkriva već sami naslov zbirke ‘Mirisi zavičaja’ ”, navodi Andrea.

Publici se predstavila i sama autorica, Vera Matovina Biondić. Gospođa Vera ističe kako su papir i olovka za nju od izrazite važnosti usporedivši ih s ramenom kao mjestom oslonca.

”Otkud Lika u mom promišljanju, opisivanju i zapisivanju. Korijeni. Okruženje od djetinjstva, pa do zrelih godina. Lika, Ličani, pa čak i oba moja prezimena, djevojačko, pa čak i ovo preuzeto udajom, oba su lička. Baka po majci i djed po ocu rođeni su Ličani. Baka Anka rođenja je u Kosinjskom Bakovcu, a djed Marko u Saborskom. Otuda pola ljubavi, moja Slavonija, moj Levinovac, moja Virovitica, a druga polovica Lika, Saborsko, Velebit, Gacka.”

Sve nazočne zabavljao je KUD Virovitica. Kako bi podobno prikazali kontekst kraja i autorice, bili su odjeveni u nošnje Ličkog i Slavonskog kraja otpjevavši i plesavši na pjesme karakteristične za oba kraja – Liku i Slavoniju. Tekstove je čitala gospođica Lena Sabo, koja je publici nastojala približiti opus zbirke.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close