VijestiLifestyle

FOTO Vatrogasni timovi sa psima na vježbi u Karlovcu

Na prostoru Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca vatrogasni su timovi sa psima danas demonstrirali spuštanje s visine uz pomoć autoljestve te spašavanje unesrećenih iz ruševina.


Vježba je provedena u sklopu licenciranja koje se provodi jedanput godišnje pri čemu se provjerava spremnost timova za spašavanje iz ruševina i traženje nestalih u prirodi.

Licenciranju su pristupili timovi iz cijele Hrvatske, a cilj nam je imati spremne i obučene timove koji se mogu aktivirati i biti bilo gdje u Hrvatskoj angažirani u roku jednog sata“, rekao je Zoran Laslavić, predsjednik Povjerenstva za vatrogasne timove s potražnim psima Hrvatske vatrogasne zajednice. Dodao je i kako je licencu uspješno položilo čak 17 timova iz 8 županija. Tako danas Hrvatska ima obučene vatrogasce i spasilačke pse iz Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Istarske, Zadarske, Karlovačke i Splitsko-dalmatinske županije.

Obuci su se pridružila i dva tima iz Virovitičko-podravske županije koja su danas također s nama, a za koje vjerujemo kako će i sami uskoro pristupiti ispitu“, rekao je Laslavić. Podsjetio je i kako za licenciranje vodiči sa psima, osim traženja, moraju položiti vodljivost te zadovoljiti na praktično-teorijskom dijelu poznavanje tehnika i načina spašavanja.

A glavni akteri današnje vježbe bili su Zoran Ravnić i njegova belgijska ovčarka Ita koja je s lakoćom pronašla unesrećenog zatrpanog u ruševini. „Obuku provodimo pozitivnom motivacijom i, naravno, igračkom. Često nas pitaju koje su pasmine najbolje za potražne pse, a mi uvijek odgovaramo kako nema najbolje pasmine već je stvar u vlasniku i pravilnom školovanju“, kazao je Ravnić. A da je tome tako svjedoči i mješanac Sparky koji je i ove godine uspješno zadovoljio na licenciranju, kao i neke druge pasmine koje se obučavaju za vatrogasne spasilačke pse: od američkih staforda do hrvatskih ovčara.

Spomenimo i kako je na današnjoj vježbi prisustvovala i petomjesečna Foxy koja se nalazi na obuci u K9 timu DVD-a Karlovac.

Nakon što smo tragično izgubili Rexa, stigla nam je Foxy koja već sada pokazuje odlične predispozicije da postane dobar potražni pas. Za sada radimo na socijalizaciji i poslušnosti na koje jako dobro reagira“, rekao je njezin vlasnik Dejan Ranitović.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close