VijestiScena

FOTO Uspješno održan Silba Vibra Fest!

Od. 22. do 25. lipnja na Silbi je održan treći po redu Silba Vibra Fest u organizaciji inicijative mladih Silba Vibra. Festival je ove godine bio sastavni dio Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festival koje je u punom jeku i koje iz dana u dan privlači sve više ljubitelja Silbe i turista na ovaj otok.


Festival se sastojao od dječjih radionica, edukativnih i kreativnih, s ciljem da se najmlađe sudionike festivala osvijesti o važnosti očuvanja okoliša. Teme su bile zaštita od požara, upravljanje otpadom i očuvanje pitke vode te zaštita mora.

Edukativni sadržaji svake su večeri popraćeni glazbenim sadržajima, uz predivan i za Silbu prepoznatljiv zalazak sunca. Bendovi koji su nastupali završne večeri okrunili su pozitivne vibracije i odličnu atmosferu koja je trajala tijekom svih festivalskih dana, a čast da zasviraju na završnom koncertu pripala je bendovima Fire in Cairo, Munchmen i The Blues Shoes koji su zasvirali na velikoj pozornici u luci Žalić. I tijekom prve dvije večeri festivala, glazbenici koji su na Silbu stigli u velikom broju pokazali su svoja umijeća, sudjelovanjem u odličnim i već tradicionalnim jam sesijama koje su postale vrlo popularne i razlog zašto brojni glazbenici pohode ovaj Festival.

Uz vremenske neprilike koje su tijekom vikenda zatekle Silbu, sva su događanja održana uz sitne izmjene i na veliko zadovoljstvo svih turista i posjetitelja Silba Vibra Festa. Zanimljive radionice održali su Ana Lukin, Sven Moro i Eugen Motušić. Ana Lukin objasnila je djeci kako se treba ponašati u slučaju požara i što treba učiniti kako bi se takav događaj spriječio.

Drugog jutra na radionici se pričalo o različim vrstama otpada i kako ga zbrinjavati, a u poslijepodnevnim satima, djeca su se zajedno s brojnim volonterima pridružili akciji čišćenja obale. Sven Moro u večernjim je satima održao interaktivnu radionicu ”Uđi u svemirski brod”. Naučili smo gdje je Jupiter, a gdje Venera u odnosu na mjesec i kako samostalno možemo pratiti njihovu putanju. U isto vrijeme počela je druga jam sesija u predivnom ambijentu kraj spomenika silbenskom pomorstvu koji je kiparski rad nedavno preminulog akademskog kipara Šime Vulasa. Odala se i počast njegovom stvaralaštvu uz njemu dragu pjesmu – Moj galebe.

Trećeg jutra Festivala, glavna tema bila je očuvanje vode, pa su djeca koja su sudjelovala u radionicama posjetila obiteljsku gušternu, kako bi naučila o procesu korištenja i dobivanja vode na otoku. Nakon toga, posjetila su bunar kojeg su nekada koristili svi mještani. U poslijepodnevnim satima, volonteri su održali glazbenu radionicu za djecu i predstavili im različite instrumente, od kojih je najveće simpatije djece osvojio instrument ‘hang’. Ambijent za veliku feštu koja je ujedno bila i završnica Silba Vibra Festa ukrašen je prigodnim radovima na platnu, uz poruke o važnosti očuvanja prirode i otoka Silbe, a koje su djeca izradila uz stručnu pomoć odgajateljice Natalije Žorž Brusić.

Naš biser Jadrana trebamo naučiti sačuvati. Kada krenemo od edukacije najmlađih i promijenimo njihovu svijest o važnosti očuvanja naše Silbe i naših otoka, tek tada za otoke gradimo bolju budućnost. Sve radionice koje su održane u sklopu Silba Vibra Festa od velikog su značaja za djecu i mlade, ali i za nas odrasle, koji smo također ovdje puno naučili, zaključio je nakon održanog Festivala Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba, a uz to, posbno je pohvalio i javno zajvalio Andriji Šariću, koji je ove godine organizirao kompletnu logistiku i volontere tijekom Festivala.

Svakako valja i dodatno predstaviti sjajne bendove koji su dali svoj glazbeni obol tijekom velike glazbene fešte u sklopu Festivala. Bend Munchmen najmlađi je bend koji je tek započeo svoju glazbenu karijeru, a nastupio je u sastavu Dan Devčić (bas gitara) koji je ujedno i jedan od glavnih organizatora, Tin Takač na gitari i Sven Šantić na bubnjevima. Bend Fire in Cairo već je isprofiliran zagrebački bend, a ovoga će ljeta nastupiti na festivalu Exit u Novom Sadu, dok njihov prvi album očekujemo već ove jeseni. Iako bend nije došao u punom sastavu, vokal i gitara Matej Ponjević i gitara Filip Mlinarić odsvirali su svoje autorske pjesme u intimnijoj atmosferi. Bend The Blues Shoes posebno se okupio ovom prilikom samo za Silba Vibra Festival. Dašak bluesa u festival su unijeli mlada autorica Vanja Krbavčić, koja u sastavu Blues Caravana te u suradnji s RUF Records nastupa diljem Europe, a uskoro će otputovati u SAD i tamo predstaviti svoj talent. S njom su nastupili i Vladimir Georgev, jedan od članova nekadašnjeg benda Plava Trava Zaborava te osnivač Country Guru projekta, a na bas gitari nastupio je Matija Podgorski, član benda Lula Mira. Kao gost na cajonu ridružio im se i Ivan Judaš, također jedan od glavnih organizatora Festivala koji je ponovno oduševio izborom vrhunskih i kvalitetnih glazbenika.

Vizualni identitet Festivalu dala je mlada dizajnerica Matija Jandrić, koja također od malih nogu dolazi na Silbu. Da glazbenici budu uvijek siti, pobrinula se Konoba Alavija, a podršku festivalu dali su i Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, SEA Silba Environment Art, DVD Silba, Turistička zajednica mjesta Silba i mnogobrojni volonteri bez kojih Festival ne bi zablistao punim sjajem.

Slogan ovogodišnjeg festivala bio je “Silba blista kad je čista” i organizatori očekuju da će taj slogan ući u sva srca svih posjetitelja i stanovnika otoka!

Sav rad inicijative Silba Vibra možete pratiti na Facebook stranici Silba Vibra Festa

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close