Zadarska županija

FOTO U Zemuniku počela letačka obuka na helikopterima Bell-206B

26. NARAŠTAJ

U 393. eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak, 19. studenoga 2020. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku počela je letačka obuka 26. naraštaja učenika-letača na helikopterima Bell-206B.


Letačka obuka obuhvaća temeljno, navigacijsko, temeljno instrumentalno, noćno, grupno, napredno instrumentalno, namjensko i temeljno NVG (NVG, NightVisionGoogles) letenje.

Prije početka letačke obuke na Bell-206B polaznici su u Središtu za obuku HRZ-a bili na Tehničkoj učionici u sklopu koje su stekli potrebna znanja o mehaničkim i elektro sustavima helikoptera. Potom su u sklopu priprema za letačku obuku u Pilotskoj školi SzO-a usvojili znanja iz teorije letenja helikopterom. Teoretski dio obuke završio je primijenjenom teorijom u 393. eskadrili helikoptera. Uspješno završeni svi od ovih dijelova teorijske obuke bili su preduvjet da se započne s letačkom obukom.

Prvi letovi bili su informativnog karaktera tijekom kojih su kadeti u pratnji nastavnika letenja po prvi puta doživjeli let iz kabine helikoptera. Pritom su se upoznali s osnovnim instrumentima, procedurama pokretanja helikoptera te praćenjem rute kao i manevara i režima leta.

“U okviru prvog leta je i prikaz lebdenja a od sutra slijede prve lekcije iz razdjela temeljnog letenja, gdje će do punog izražaja doći kvalitetna priprema i početak usvajanja potrebnih letačkih vještina i sposobnosti budućih pilota”, kazao je voditelj obuke ovog naraštaja.

Ističe kako je svaki novi obučni ciklus novi izazov za sve nastavnike letenja. “Najvažnije je da je atmosfera pozitivna i da su polaznici obuke jedva dočekali početak letenja. Motivirani su i ponašaju se kao tim što je izuzetno bitno za uspješno provođenje letačke obuke”, zaključio je voditelj obuke.

Među učenicima-letačima ovog naraštaja je i pripadnik OS Bosne i Hercegovine.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close