PolitikaIzdvojeno

FOTO U Smiljanu održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića

POVODOM DANA GRADA

Povodom Dana Grada Gospića i nebeske zaštitnice Sv. Magdalene, jučer je u Smiljanu uz posebne epidemiološke mjere održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića.


Prigodnim obraćanjem sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Gospića Petar Radošević koji je pozdravio biskupa gospićko-senjskog mons. Zdenka Križića, državnu tajnicu Katicu Prpić, predstavnike ličko-senjskih gradova, općina i županije, delegacije prijateljskih gradova i brojne druge uzvanike.

Radošević je istaknuo kako je ovo zadnja svečana sjednica prije lokalnih izbora te je iznio podatke o radu 7. saziva Gradskog vijeća. U ovom sazivu održane su ukupno 34 sjednice na kojima su donesene 234 odluke, 72 zaključka, 45 programa i 15 planova.

Bespredmetno je sve što radimo, ukoliko se ne donesu odlučne demografske mjere. Svjedoci smo da nas nestaje i svakim danom se zatvaraju naše kuće, škole, sela i crkve te grad broji sve manje stanovnika”, upozorio je Radošević.

Starčević: Ovdje se ipak teško radilo

Gradonačelnik Karlo Starčević istaknuo je da je Gospić financijski stabilan i uredan grad te da su uspjeli sanirati sve obaveze prema dobavljačima koje su naslijedili od prošle vlasti. Grad je poduzeo sve mjere pravovremenih naplata gradskih prihoda, smanjio je sve nepotrebne rashode i drugu godinu zaredom je dobio priznanje za transparentnost.

Gradonačelnik je potom nabrojao brojne projekte koji su realizirani tijekom trogodišnjeg mandata ove gradske vlasti. Napravljena je cesta Vrebac- Barlete-Kamenolom vrijedna 4.5 milijuna kuna, dovršena je i cesta Bilajska ulica – Rakitovac vrijedna 2.5 milijuna kuna, a ove godine je uspješno priveden kraju projekt revitalizacije park šume Jasikovac. Trenutno je u fazi dovršetka šumska cesta Vaganac -Kruščica vrijedna 4 milijuna kuna, dovršen je projekt energetske obnove škole u Ličkom Osiku vrijedan preko 5 milijuna kuna, a dovršena su i dječja igrališta u vrtiću u Ličkom Osiku i Gospiću vrijedna preko 800.000 kuna.

Gospić je iznimno socijalno osjetljiv grad, kao rijetko koji u Republici Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik, dodavši da Grad europskim novcem osigurava pomoćnike u nastavi za učenike s poteškoćama u razvoju te školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva. 2017. godine su uveli božićnice za nezaposlene i umirovljenike, skrbe o novorođenoj djeci kroz potpore koje redovito isplaćuje roditeljima, a ove godine su osigurana sredstva za kupnju školskog pribora za osnovnoškolce. Uveli su plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu, vrtić je proširen za 4 odjela, a Grad i dalje provodi projekt Zaželi u sklopu kojega su zaposlili 32 osobe.

“U ovim teškim vremenima zadržali smo razinu kvalitetnog i svrhovitog upravljanja proračunskim sredstvima, samo za sportske udruge i udruge civilnog društva izdvojili smo više od 2.5 milijuna kuna”, kaže gradonačelnik.

Dodaje da je pred svakim nastanjenim objektom ugrađena javna rasvjeta, u ruralnim prostorima Gospića izgrađeno je više od 14 km vodovoda, zamijenjene su dotrajale azbestne cijevi od Ličkog Novog do Bilajske ulice, izgrađeno je upravljačko okno za upravljanje vodoopskrbom grada.

“U međuvremenu smo ugovorili s hrvatskim vodama projektiranje priključka novog vodocrpilišta u Divoselu prema vodospremi Oštri i Bilaju kako bismo riješili vodoopskrbu u Gospiću za sljedećih 50 godina. Vrijednost ovog projekta je 20-tak milijuna kuna”, kaže Starčević.

Ističe da je više od 600.000 kuna Gospić uložio u potpore poljoprivredi, a ove godine su OPG-ima osigurali platformu za prodaju poljoprivrednih proizvoda. Uskoro će se potpisati najveći projekt u povijesti grada Gospića -izgradnja širokopojasne internet mreže. Raspisan je javni natječaj za izgradnju Trga Nikole Tesle i povratak njegova spomenika u Gospić koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine. Priprema se i javni natječaj za izgradnju sportske dvorane za borilačke sportove.

“Moram pohvaliti sve one u upravi grada, gradskih poduzeća i ustanova, koji su dali svoj doprinos ovakvim projektima, ovdje se ipak teško radilo, kaže Starčević.

Kaže da su koronakrizu dočekali stabilnog proračuna i potpuno su spremni financijski odgovoriti na sve potrebe svojih građana. Gospić je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je malim gospodarstvenicima osigurao potpore za likvidnost. Grad i dalje stipendira učenike deficitarnih zanimanja, a osim stipendija grada Gospića, gradonačelnik osobno iz svoje plaće financira stipendije za još 12 studenata.

“Grad Gospić nam je ispred svakog drugog osobnog interesa. Zajedno sa svojim sugrađanima ustrajat ćemo u namjeri da Gospić bude grad sretnih i zadovoljnih ljudi, grad po mjeri svakoga, koji je poželjan i drugima koji u njega dolaze”, rekao je gradonačelnik Starčević.

U ime nazočnih predstavnika gradova i općina prisutnima se obratio gospodin Ante Pranić, gradonačelnik grada prijatelja Vrgorca. “Lika i Dalmatinska zagora i Gorski kotar zaslužuju bolji odnos Zagreba i Markova trga”,  rekao je Pranić uz čestitke gradu Gospiću na svim razvojnim projektima.

“Divno je danas bilo slušati sve nabrojane projekte, biti čelnik u ruralnom prostoru nije lako, pa svaki Karlov projekt vrijedi duplo više”, rekao je Pranić.

Milinović: Iako smo nosili političke zastave drugih boja, ispred svega smo stavili interese građana

Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije, rekao je da je ponosan na sve projekte koji su ostvareni u mandatu gradonačelnika Starčevića:

“Premda smo nosili političke zastave drugih boja, ispred svega smo stavili interese građana Gospića i ove županije. Nekim projektima smo pokazali kako se surađuje, kao što je Razvojni centar Ličko-senjske županije vrijedan preko 25 milijuna kuna. Svi smo mi došli na „kormilo broda“ koji se zove Općina, Grad, Županija i nismo znali da će nas dočekati ovako nemirno more. Imamo zadatak još 10 mjeseci kormilariti tim brodom i uzburkanim morem i dovesti ga u sigurnu luku, rekao je Milinović.

Nagrade zaslužnim pojedincima

Gradsko vijeće i ove godine dodijelilo je javna priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom i djelovanjem doprinijeli boljitku grada i njegovih građana.

Nagrada grada Gospića za životno djelo dodijeljena je Dragi Ratkoviću, doktoru medicine i specijalistu interne medicine za osobit doprinos i rezultate u zaštiti i unaprijeđenju zdravlja građana Gospića i Ličko-senjske županije. Nagrada Grada Gospića je dodijeljena profesoru Mihovilu Bogoslavu Matkoviću za osobit doprinos u promicanju imena i djela političara i književnika Ante Starčevića i znanstvenika Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu.

Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru dodijeljeno je priznanje za 100-godišnju izobrazbu učiteljskog kadra te očuvanje tradicije visokog školstva na području grada Gospića. Priznanje je dodijeljeno i HKUD-u Široka Kula za izniman doprinos u promicanju i očuvanju ličkih običaja te glazbenog i folklornog naslijeđa, kao i dr.sc. Josi Vrkljanu za vrijedan doprinos visokoškolskom obrazovanju i razvoju lovstva na području Grada Gospića kroz izdavanje stručnih i znanstvenih publikacija.

Program je vodila Martina Nikšić, a glazbenim nastupom svečanost je uveličao Nikola Frković.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close