SportScena

FOTO U Otočcu predstavljen projekt VIA DINARICA i otvorena izložba fotografija Marjana Brajkovića – Kipara

Jučer je u dvorani Učeničkog doma Fortica u Otočcu održano predavanje Via Dinarica u organizaciji Planinarskog društva Gromovača iz Otočca na čelu s predsjednikom Goranom Bukovcem.


Predavanje je održao gospodin Alan Čaplar. predsjednik Udruge Via Dinarica Hrvatska i urednik magazina „Hrvatski planinar“, mjesečnika koji izdaje Udruženje Hrvatskih planinara.

Gospodin Bukovac je nakon uvodnog govora prepustio riječ gospodinu Čaplaru koji je ukratko predstavio Udrugu i Projekt Via Dinarica. Glavna okosnica projekta Via Dinarica je trasiranje, uređenje i promoviranje atraktivnog dinarskog područja mega-puta od Slovenije do Albanije koji je namijenjen svim ljubiteljima planinarenja i bicikliranja. Put Via Dinarica sastoji se od tri osnovna smjera  – tri usporedne trase. Plava linija prati jadransku obalu povezujući primorski niz dinarskih planina, bijela linija obuhvaća visoke Dinaride, a zelena linija unutrašnje Dinaride. Sve tri linije koridora Via Dinarice protežu se duž dinarskog područja Hrvatske, a djelomično se i dodiruju.

Dinarsko gorje ukupno iznosi oko 650 km i obuhvaća 200-tinjak planina, 20 Nacionalnih parkova, 20 lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, 2200 km riječnih tokova i još puno toga. Nakon projekta gospodin Čaplar predstavio je članovima PD Gromovača, ali i ostalim posjetiteljima najljepše hrvatske vrhove koje obuhvaća Via Dinarica te ispričao pokoju zanimljivost o svakom. Zadnja točka sve 3 linije, a ujedno i najviši vrh dinarskog gorja je Maja jezerce na Prokletoj planini u Albaniji koji su Gromovčani osvojili ovog ljeta.

Tako je nakon predavanja službeno otvorena i izložba fotografija pohoda na Maja Jezerce i uspona na Prokletu planinu članova PD Gromovača. Autor fotografija je gospodin Marjan Brajković – Kipar, a izradu fotografija financirao je Mišo Banić. Gospodin Brajković je u lipnju s još 12 članova društva pošao na avanturu koja je započela stajanjem na hitnoj i dobivanjem injekcija, ostavljanje auta na pola puta i strah hoće li ga pri povratku uopće naći u komadu, a uključivala je uspon i spuštanje po snijegu i ledu na ruksacima i jaknama te niz drugih dogodovština koje će Gromovčani pamtiti do kraja života. Ovom izložbom gospodin Brajković želi prenijeti dio doživljaja s pohoda, ali i pogled s vrha koji ostavlja bez daha.

Izložbu možete pogledati svakim radnim danom od 07:00 do 21:00 sati u dvorani Učeničkog doma Fortica u Otočcu.

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PD Gromovača

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close