VijestiLifestyleTurizamPolitika

FOTO U Novalji potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju trajektnog pristaništa Žigljen

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Novalji na otoku Pagu potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen.


Projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa dio je velikog investicijskog ciklusa koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a sve s ciljem povezivanja svih hrvatskih otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega će Lučka uprava Novalja, kao korisnik dobiti 62,4 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, dok će se ostatak u iznosu od cca 11 milijuna kuna financirati iz Državnog proračuna. Rekonstrukcijom i dogradnjom pristaništa omogućit će se prihvat većih plovila, kao i pristajanje brodova po lošijim vremenskim uvjetima. Osim toga, povećat će se ukupni kapacitet i razina uslužnosti u luci te smanjiti gužve na pristaništu.

Ministar Butković je ovom prilikom istaknuo kako i ovaj projekt potvrđuje „renesansu“ na hrvatskoj obali, budući da se nikada do sada nije ulagalo u lučku infrastrukturu na Jadranu kao što se to čini danas.

Ovakvi projekti ne povezuju samo otoke, oni su u biti lice i naličje svakog našeg primorskog i otočnog mjesta, duž cijele hrvatske obale, dodao je ministar.

Uz ministra Olega Butkovića, u Gradskoj vijećnici Grada Novalje Ugovor su potpisali ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata, Tomislav Petric i ravnatelj Igor Vidas, ispred Lučke uprave Novalja, koja je ujedno nositelj Projekta.

Također, na potpisivanju su sudjelovali i župan Darko Milinović kao i gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo koji je zahvalio Vladi i Ministarstvu na približavanju lokalnoj samoupravi:

Čeka nas još veći projekt – luka Novalja, osim nautičke luke posebne namjene idemo s Ministarstvom raditi luku otvorenu za javni promet, Glavni gat i Primorsku ulicu. Vrijednost tog projekta je oko 100 milijuna kuna. Čeka nas još mnogo posla, ali bez konekcije lokalne samouprave gdje se vide problemi i Ministarstva sigurno ne bi bilo ništa od ovoga, rekao je Dabo

Gradonačelnik Dabo istaknuo je da se radi o iznimno značajnom projektu za grad Novalju, ali i cijeli otok Pag jer preko 350.000 vozila i milijun putnika godišnje pristaje u luci Žigljen, a za koji se izborila mala lučka uprava s relativno malim prihodima.

Čeka nas još puno projekata, hvala svima koji su sudjelovali na bilo koji način u ovom projektu i svima želim puno uspjeha u realizaciji, rekao je gradonačelnik Dabo.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close