GastroTurizam

FOTO U Novalji održana tradicionalna, 19. po redu Izložba paške ovce i paškog sira

U petak, 12. srpnja na Ruži vjetrova na Veloj rivi u Novalji održana je tradicionalna, 19. po redu Izložba paške ovce i paškog sira.


Izložba paške ovce i paškog sira održava se svake godine u mjesecu srpnju, a obuhvaća ocjenjivanje kvalitete paškog sira, ocjenjivanje najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna. Manifestaciju je pokrenuo Grad Novalja u suradnji s Udrugom uzgajivača paške ovce kako bi promovirao pašku ovcu i paški sir kroz turističku prezentaciju te istodobno znanstvenim pristupom unaprijedio razvoj stočarstva na Pagu.

Paška ovca kao izvorna hrvatska pasmina nastala je na području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Ovce se tijekom cijele godine danonoćno drže na otvorenom, a hrane se ispašom na škrtim kamenjarima potpomognutom sijenom, kukuruzom i krmnim smjesama.

Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira, najpoznatijeg i najcjenjenijeg tvrdog ovčjeg sira u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, a dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure.

Uzgajivači paške ovce i ove godine su izložili su najkvalitetnija grla paške ovce od kojih je odabrano šampionsko grlo  izložbe. Nakon dodjele priznanja uzgajivačima paške ovce uslijedilo je razgledavanje i degustacija izloženih paških sireva uz kulturno umjetnički program. U sklopu izložbe održana je i Javna tribina o zaštiti paškog sira u Gradskoj knjižnici “Ivan Palčić”.

Pogledajte galeriju fotografija!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Grad Novalja

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close