VijestiScena

FOTO U Muzeju Like otvorena izložba radova gospićkog maketara Vlade Bušljete

Povodom Međunarodnog dana arhiva sinoć je u Muzeju Like Gospić otvorena izložba “Gospićka arhitektura i makete“.


U ime Državnog arhiva prisutne je pozdravila urednica izložbe Katarina Mataija koja je istaknula kako je ova izložba nastala suradnjom gospićkog maketara Vlade Bušljete i Državnog arhiva u Gospiću.

O vizualnom dojmu našeg grada i malo šire okolice svjedoče makete gospodina Vlade koji je na specifičan način ispričao priču o Gospiću, njegovim graditeljima, stanovnicima koji nastoje sačuvati kulturnu baštinu ovog grada, rekla je Mataija.

Vlado Bušljeta je rođen 1967. u Podoštri, a nakon školovanja u Krapinskim toplicama i Zagrebu, u Gospić se vratio 1987. godine. Zbog fizičkih ograničenja od 2012. godine živi u Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije u Gospiću gdje aktivno sudjeluje u radu kreativnih radionica i svakodnevno u okviru radne terapije izrađuje makete stvarnih i izmišljenih objekata.

Od kućica iz mašte do maketa gospićkih građevina

Vlado je 2014. godine tehnikom lijepljenja i spajanja papira počeo sastavljati kućice iz vlastite mašte poput Hotela Podoštra, Vladinih dvora, Kuće za odmor i mnogih drugih. Ubrzo je osmislio ideju izrade maketa gospićkih građevina, a većina njih je nastala 2017. i 2018. godine. Svoje najnovije radove radi s kartonom, lijepi drvofixom, ukrašava hamer papirom, a koristi i prirodne materijale.

Ovom izložbom Vlado je želio poručiti svima vama da u životu nikad nije kasno početi ili nastaviti s aktivnostima koje ste i prije obavljali. Danas ovdje možete vidjeti makete građevina koje se i danas nalaze u Gospiću i njegovoj okolici, to su Hotel Velebno i Spomen dom dr. Ante Starčevića, kao i neke makete iz Vladine mašte, rekla je Matija.

Mataija je istaknula da su uz makete gradskih objekata, ovom izložbom željeli pokazati i povijesni aspekt odnosno različite društvene funkcije grada kroz određena vremenska razdoblja.

 Sve je potkrijepljeno arhivskom građom Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja Like Gospić i Državnog arhiva u Gospiću, rekla je Mataija.

Traganje za slojevima vlastitog identiteta

Izložbu je otvorio dr. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, koji je rekao da arhivska služba u Hrvatskoj 11. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan arhiva kako bi javnosti predstavila dio svoje djelatnosti koju svakodnevno obavlja, te zainteresirala javnost za baštinu kao važnu sastavnicu naše povijesti na ovim prostorima.

Traganje za slojevima vlastitog identiteta jednim se dijelom implementira i u ovoj izložbi, na našim plakatima koji svjedoče o onim stvarateljima koji su kroz povijest oblikovali ovaj grad onakvim kakav on jest, kakvim ga mi danas živimo i kakvim ga želimo ostaviti našoj djeci u naslijeđe. Ali ova izložba ne svjedoči samo o onima koji su gradili, već i o čovjeku koji taj grad živi i interpretira na svoj specifičan umjetnički način, rekao je Mataija.

Izložba je humanitarno-prodajnog karaktera jer sve izložene makete građani mogu kupiti od autora Vlade Bušljete te mu na taj način pomoći u izradi i realizaciji novih projekata.

Pogledajte galeriju fotografija!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB / Josip Durov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close