VijestiScena

FOTO U Muzeju Like otvorena izložba “Poetika skulpture u drvu” autora Mile Mudrovčića

U Malom salonu Muzeja Like Gospić sinoć je otvorena izložba “Poetika skulpture u drvu” kipara Mile Mudrovčića.


Ravnateljica Muzeja Like Gospić Tatjana Kolak u uvodnoj riječi upoznala je prisutne s autorom. Mile Mudrovčić rođen je u Ličkom Ribniku 14. srpnja 1953. godine. U Gospiću je završio gimnaziju, a nakon toga studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te diplomirao njemački i hrvatski jezik s književnošću. Uz manje prekide rad mu je vezan uz školstvo. Još od mladih dana pokazivao je pojačani interes za likovno i literarno stvaralaštvo. U slobodno vrijeme Mile piše pjesme, priče i rezbari u drvu, iz kojega su nastale mnogobrojne originalne ideje prirodnih oblika kojima bi često dodao ponešto svoje kako bi dobili novu kvalitetu.

Obitelj je uvijek bila velika podrška, jednostavno bez toga se ne može. Vi možete biti jedan slikar i ako vam ide možete napraviti dobru sliku relativno brzo, ali ovdje se traži ta prvotna strast, a onda jedan lagani postupak otkrivanja dijaloga sa materijalom i dijaloga sa motivom i onda u toj različitosti nastaju ova djela koja imaju svoju privlačnost, rekao je o Mudrovčićevim djelima likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Kiparski opus Mile Mudrovčića rastao je njegovanjem talenta u zanosu kreativnog čina, uz osjećaj za posebnu vitalnost koju materijal drveta nudi. U tvorbi svojih ostvarenja polazi i od “neutralnog” fragmenta debla ili grane, najčešće od nađenog i prepoznatog oblika koji sugerira određeni kiparski sadržaj. Mudrovčiću nije potrebno mnogo detalja za asociranje “priče”, već u masi oblika, silueti volumena i ponekom izdanku već naslućuje motiv. Bogatom imaginacijom razvija ponuđene mogućnosti za djela u sintezi ideje i posebnosti materijala. A drvo je uvijek kao lozinka za boravište ljepote prirode, pa i skulpture u tom materijalu dio su njene raskoši.

Za svoje radove Mudrovčić kaže da su nastali u igri, znatiželji i potrebi da stalno nešto stvara. Mudrovčićev opus možemo grubo podijeliti na tri segmenta: djela biblijske inspiracije, značajan animalistički ciklus i figurativne kompozicije “općeg smjera”.

Ravnateljica muzeja Tatjana Kolak napomenula je kako su s ovom izložbom pokrenuli jedan novi ciklus koji su nazvali “Lička korjenika” upravo zato da bi omogućili ovoj tvrdoj ličkoj “korjenici” da se izrazi i da Ličane ne gledaju svi samo kroz medu nego da dožive što to zapravo znači lički duh, lička tvrdokornost, lička umjetnost, emocionalnost… i sve ono što ostali zapravo ne povezuju s Ličanima.

Sjetim se uvijek one stare misli “kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni”, tako je i ovo drvo bilo je negdje odbačeno u prirodi i Milina umjetnička duša i vješte ruke napravila su ova umjetnička djela, istaknuo je Stipe Mudrovčić.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close