ScenaKulturaIzdvojeno

FOTO U Karlovcu otvoren Teslin centar, županica kaže: Nismo htjeli spomen – ploču, trg, skulpturu i bistu, nego nešto više

Do pune dimenzije njegove inovativnosti dolazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije, poručio je jučer na Rakovcu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

– Čestitam što ste povodom 150. obljetnice mature Nikole Tesle napravili centar koji kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam te koji će omogućiti mladima atraktivno saznati što više o Tesli, genijalcu koji je čitavom čovječanstvu ostavio toliko briljantnih izuma. Do pune dimenzije njegove inovativnosti dolazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije, poručio je sinoć na otvorenju Nikola Tesla Experience Centra (NTEC) predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Nastao je u projektu ukupne vrijednosti 5,85 milijuna eura, uglavnom financiran iz fondova Europske unije, čiji je nositelj Županija karlovačka, a partneri Grad Karlovac, Poduzetnička zona Korana, tvrtka u vlasništvu Županije, te Gimnazija Karlovac, piše Kaportal.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin je rekla da su desetljećima generacije promišljale “što je Tesla u Karlovcu”.

–  Sama sam pred petnaestak godina bila dio tima koji je htio obilježiti tri godine koje je Tesla tu proveo i školovao se u istoj zgradi kao i mi. Nismo htjeli spomen – ploču, trg, skulpturu i bistu, nego nešto više. Tek 2018. godine su se posložile kockice. Tada smo dobili prva sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su nam pomogli da izradimo projektnu dokumentaciju. Puno je onih koji su sudjelovali u projektu. No, istaknula bih tri grupe. To je prije svega Real grupa koja je radila izložbu ‘Mind from the future’. Oni su kum centra i autori vizuala. Dali su dušu ovome projektu kojega su materijalizirali naši lokalni arhitekti, i danas još mladi, koji su imali priliku napraviti spoj povijesne i suvremene interpretacije. Nadodali smo i šibensku ekipu interpretacije. Tesla je bezrezervno radio na dobrobiti čovječanstva, bez ikakve kalkulacije. Ovaj centar želi biti vrelo znanja, poticati inovatore i poduzetnike, od svih nas napraviti bolje ljude, poručila je županica.

Glavna projektantica ove zgrade tik uz Gimnaziju Karlovac je Anamarija Popovački Tkalčec.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić, nekadašnji ravnatelj Gimnazije Karlovac, je podsjetio da se uskoro očekuje otvorenje obnovljenog kina “Edison”, pa će tako Karlovac 2023. biti “jedini grad koji je pomirio Teslu i Thomasa Alvu Edisona”.

– Vjerujem da večeras dijelim radost svih koji su pohađali Gimnaziju Karlovac, svih koji su radili u njoj i svih koji su na bilo koji način vezani uz tu školu. Hvala svima koji su proteklih godina i desetljeća na bilo koji način doprinijeli da imamo ovakav veleban projekt i da vratimo Teslu u Karlovac, gdje i pripada, rekao je Mandić i dodao: “Treba li Tesla sljedbenike ili spomenike. Ovaj objekt daje odgovor. Imat ćemo materijalni spomenik, ali i sadržaje koji će sve koji dođu ovdje poticati da budu sljedbenici. Tesla je ono čemu stremimo. Očekujem da će ovaj projekt posjetiti svaki učenik iz Hrvatske, da se zaista nadahnu Teslom”.

U nastavku pogledajte fotogaleriju KAportala. 


 

Komentari

Komentara


Foto: KAPORTAL

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close