VijestiKultura

FOTO U Gospiću predstavljena knjiga “Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu”

Povodom Dana Parka prirode „Velebit”, koji se obilježava 29. svibnja, u Gradskoj narodnoj knjižnici Gospić predstavljena je knjiga “Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu” autora Daria Kremera, Ane Brkljačić i Marka Randića. Knjigu su predstavili Ana Brkljačić i Dario Kremer.


Knjiga “Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu” rađena je otprilike 6. godina, u što pripada inicijalna misao, ideja, terenski rad te rad na uređivanju podataka, determinaciji vrsta, sređivanju herbarijskih vrsta, pripremi za tisak i konačno tisak knjige, a predstavlja popularnostručni slikovni vodič kroz biljni svijet vaskularnog bilja (crvotočine, paprati, zeljaste biljke, polugrmovi, grmovi, drveće) uz Premužićevu stazu na Velebitu. Knjiga je namijenjena, prije svega, posjetiteljima Premužićeve staze koja prolazi dijelom Velebita kojim upravljaju Javna ustanova “Park prirode Velebit” i Javna ustanova “Nacionalni park Sjeverni Velebit”. S obzirom na broj prikazanih biljnih vrsta, knjiga će poslužiti svim posjetiteljima Velebita u cjelini, ali i drugih gorskih područja u Hrvatskoj.

Knjiga je pisana tako da se njome mogu služiti i dobri poznavatelji biljnog svijeta, ali i oni koji se s biljkama tek usputno susreću. Osnovicu knjige čine brojne fotografije biljnih vrsta, točnije 2760 fotografija biljaka, tako da bi i manje stručni korisnici vodiča trebali biljne vrste prepoznavati na temelju fotografija kojima je pojedina vrsta predstavljena. Na taj način željelo se dio velikog bogatstva biljnog svijeta Velebita približiti svima onima koji će posjetiti Velebit, ali i onima koji će samo prelistavati ovu knjigu. Važnost je ove knjige što se svaka pojedina vrsta prikazuje pomoću više karakterističnih detalja važnih za prepoznavanje, primjerice, stabljike, korijena, lista, cvijeta, ploda…

Prikupljanje građe za knjigu iziskivalo je velik trud, kako pri radu na terenu, tako i kasnije u laboratoriju, da bi se što točnije odredilo i utvrdilo o kojim se vrstama odnosno svojtama radi. Ponekad je to bilo vrlo teško jer se u nekoliko slučajeva naišlo da biljka ne odgovara u potpunosti postojećim opisima, pa su i neke od takvih svojta prikazane u knjizi.

Terenski rad na Premužićevoj stazi, koja je duljine oko 50 km, obuhvaćao je popis vrsta, fotografiranje i determinaciju. Neke biljne vrste koje nisu bile jasne odmah bile su herbarizirane tako da je rezultat ovog projekta ne samo knjiga nego i herbarijska zbirka koja se čuva u PP Velebit. Bilo je potrebno vraćati se na teren u svim vegetacijskim razdobljima zbog toga što je knjiga koncipirana na način da ustvari svaka biljka je predstavljena i u vremenu listanja, cvatnje i stvaranju ploda, istakla je Ana Brkljačić.

Praktično nema osobe koja neće prepoznati barem nekoliko vrsta prikazanih u knjizi. Neke od njih poput prave rusomače (Capsella bursapastoris (L.) Medik.) ili običnog bršljana (Hedera helix L.) rastu posvuda oko nas. Plodove nekih od njih kao što je trešnja (Prunus avium (L.) L.) koristimo u prehrani, a listove drugih kao što je ljekovita kadulja (Salvia officinalis L.) pri liječenju. O samom sadržaju knjige i što se nalazi u njoj govorio je Dario Kremer.

Knjiga je nastala kao doprinos poznavanju biljnog svijeta Velebita i Hrvatske u cjelini, te kao poticaj razvoju društvene svijesti o vrijednosti biljnog svijeta, njegovom racionalnom korištenju, očuvanju i neophodnoj zaštiti prirodnih staništa.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: LIKACLUB | Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close