LifestyleTurizam

FOTO Titova vila na Plitvicama podlegla zubu vremena, ovako izgleda danas

U dubokoj šumi unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera nalazi se jedna zaboravljena građevina, Vila po imenu Izvor koju je nakon drugog svjetskog rata dao sagraditi Josip Broz Tito.


Ova ruševna i devastirana građevina u ono vrijeme bila je najskuplja predsjednička rezidencija na svijetu kojoj su se divili mnogi državnici. Od 1948. do 1953. godine gradili su je politički zatvorenici koji su živjeli u logoru pored Vile. Prostirala  se na 6500 kvadratnih metara, a izgrađena je od tona skupocjenog  kamena dopremljenog s Medvednice.

Unutrašnjost vile bila je zaista impresivna – obložena drvenarijom od najboljeg slavonskog hrasta, opremljena unikatnim namještajem od masivnog drveta, mramornim stubištem, skupocjenim tepisonima i brojnim umjetničim djelima.

Vila je služila za zabavu i odmor političke elite onog vremena: imala je kuglanu, dvoranu za biljar, kino, velike dvorane za sastanke i ogromnu kuhinju u kojoj su najbolji kuhari pripremali Titova najdraža jela. U lijevom krilu rezidencije nalazio se luksuzni Titov apartman s prekrasnim pogledom na Bosnu, a u desnom krilu dvadesetak elitnih apartmana u kojima su boravili uvaženi gosti. 

Tito je u svojoj najluksuznijoj vili boravio samo nekoliko puta, a navodno je sagrađena prema želji supruge Jovanke čija se rodna kuća nalazila u obližnjem selu.

Devedesetih godina, za vrijeme okupacije Hrvatske, Titova vila na Plitvicama je opljačkana i devastirana. Nakon oslobođenja jedno vrijeme o njoj su brinuli djelatnici Nacionalnog parka, a zatim je prepuštena na milost i nemilost zubu vremena i pljačkašima koji su iz nje godinama iznosili što god su mogli.

Ova nekad veličanstvena građevina i dan danas zjapi prazna i svakim danom sve više propada. Iako je u državnom vlasništvu, nitko nije prepoznao lokaciju koja na destinaciji Plitvičkih jezera vrijedi nekoliko desetaka milijuna kuna, a možda i eura.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close