Ličko-senjska županijaVijesti

FOTO Španjolska delegacija kustosa u posjeti Gospiću i Smiljanu

U organizaciji Grada Gospića u subotu, 17. veljače 2018. godine u Kinu Korzo održana je besplatna projekcija selekcije deset kratkih igranih dokumentarnih i animiranih filmova o Nikoli Tesli raznih autora iz cijelog svijeta koji su namijenjeni učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola, studentima, ali i svim zainteresiranim sugrađanima.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u svom govoru sve prisutne srdačno pozdravlja, posebno goste iz Zagreba, Helenu Bulaja Madunić i iz Španjolske, Mariu Santoyo i Miguela Delgada. Napomenuo je i realizaciju projekta “TESLA DIGITALNI PARK GRADOVA” u sklopu kojega će se izgraditi jedan inovacijski centar u Smiljanju kroz primjenu Teslinih izuma. Uz to u planu je izgradnja i gastronomskog centra sa domaćim ličkim specijalitetima, te povezati Memorijalni centar Nikola Tesla povezati sa Hrvatskim nacionalnim parkovima i svim gradovima koji su obilježili Teslin život, i sa cijelim svijetom.

Cijenjeni gosti ovog događaja bili su autorica i kustosica izložbe „ Nikola Tesla – Mind from the Future“ Helena Bulaja Madunić i njeni španjolski kolege ko-kustosi Miguel Delgada i Marie Santoyo, sudionici Projekta „Nikola Tesla- Mind from the Future“, koji su nakon projekcije posjetili Memorijalni centar Nikola Tesla. Napomenimo, Maria Santoyo i Miguel Delgada su iznimno cijenjeni i uspješni španjolski kustosi i autori s golemim iskustvom u promoviranju Nikole Tesle u cijelom svijetu o čemu svjedoči i činjenica da su 2014. godine u Madridu postavili najveću biografsku izložbu o Nikoli Tesli.

Drago mi je što sam ovdje, ovo je prvi put da sam u Gospiću, ali ne i prvi put da se nalazim u Hrvatskoj. Vrlo je uzbudljivo što se moj kolega Miguel i ja nalazimo u rodnom mjestu Nikole Tesle. Radili smo na izložbenom projektu o Nikoli Tesli 2014. godine. Miguel je pisac i objavio je vrlo važan esej na španjolskom koji je Teslu uspio približiti široj publici u zemljama španjolskog govornog područja. To je bila najveća izložba ikad napravljena o Nikoli Tesli. Ova izložba koja je sad na turneji, pored Madrida bila je na deset drugih mjesta, a okupila više od milijun posjetitelja na cijeloj turneji. Helena ima tu veliku ideju koju želimo podijeliti, ovu međunarodnu transnacionalnu zajednicu koja podržava ne samo Teslu i sjećanje na njega, već i njegov duh jer je Tesla vjerovao u budućnost, vjerovao je u globalnu zajednicu i vjerovao je u razmjenu ideja i komunikacije. To je ono što želimo poduprijeti, nije bitno što smo iz Španjolske, Tesla nikada nije otišao u našu zemlju, ali pretpostavljam da su njegove ideje vrlo inspirirajuće svakoj publici. – ističe Maria Santoyo


 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close