VijestiScena

FOTO: U Slunju izvrsno posjećena “Proljetna vedrina Plitvičkih dolina”

U petak, 10.03.2017. godine u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Slunj, svečano je otvorena izložba slika pod nazivom „Proljetna vedrina Plitvičkih dolina“.


Proljetnu vedrinu u našu svakodnevicu unijele su slikarice Dijana Mlinarić, Marija Božić, Marina Kolić i Mirjana Modrušan. Pozdravnu riječ održao je Nikola Živčić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta, a nakon toga predstavile su se i slikarice.

Na njihovim izložbenim platnima već na prvi pogled prepoznaju se motivi Plitvica i Plitvičkih dolina, kistom ovjekovječeni motivi tog prirodnog fenomena. Ljudske figure svakodnevnog života, pomalo sanjarske, druga su skupina motiva koji čine izložbu. Može se s pravom kazati da slikarskoj avanturi slikarice pristupaju s velikom ozbiljnošću i dovoljnom mjerom umjetničke strasti.
Životni putevi odlučili su da se rana ljubav autorica prema slikarstvu ne pretvori u profesionalni poziv, već da zauzme onaj dio njihove intime koji će ostati utočištem snova i zanesenosti.

Tako su u radu Marije Božić, rođene 1958. na Plitvičkim jezerima, najčešći motivi upravo Plitvička jezera u kojima nalazi nepresušnu inspiraciju te ih dočarava idilično, laganim potezima, profinjeno, gotovo mistično. Kroz sve njene radove vidljiva je lakoća poteza i mirnoća kojim radovi odišu, smiruju promatrača i odvlače ga u neki drugi svijet. Lagani prijelazi i boje svjedoče duhovno stanje autorice koja je u stalnoj potrazi za gotovo izgubljenom harmonijom svijeta.

Dijana Mlinarić, rođena 1974. u Gospiću,svoje slikarske početke bilježi slikama poznatih hrvatskih i europskih autora, a posebno je dojmljiva njena Djevojka s bisernom naušnicom – motiv velikog majstora Johannesa Vermeera, koju imate prilike večeras vidjeti. Dijana Mlinarić je prije svega kolorist, ali u isto vrijeme vrlo senzibilan slikar intimist koji bilježi svijet oko sebe. Najčešći motivi su krajolici, svakodnevni život seljaka, portreti muškaraca i žena, motivi cvijeća. Slikaričin rukopis odraz je njene unutrašnje osjećajnosti, katkad čvrst i odlučan, a katkad lelujav i nošen poletom unutrašnjih raspoloženja i svojevrsne sjete.

Marina Kolić, rođena 1989. u Karlovcu,nadahnuta je pokretima ljudskog tijela, okušava se u prozaičnim motivima plesačica, balerina, djevojčica. Slike se ističu gracioznošću, ljupkošću, rafiniranošću… Ona kroz svoje umjetničko stvaralaštvo iskazuje harmoničnost, senzualnost, finoću i nježnost ženske puti. Marina stvara djela nježnim linijama i svijetlim bojama. Stil joj je lagan i prozračan, kao i slike koje u nama bude želju za životom i vraćaju nas u djetinjstvo kada smo bili najsretniji.

Slikarica Mirjana Modrušan o kojoj smo već pisali ,imala je skupne i više samostalnih izložbi u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Slunju… rođena 1963. u Varaždinu, nakon školovanja i života u Zagrebu, odlučila je živjeti i stvarati upravo u Lici, gdje pronalazi inspiraciju u ljepoti življenja, prirodi, vlastitom hedonizmu i svemu što nas okružuje, a pejzaži su trenutno njezin dominantan izričaj i motiv. Mirjana Modrušan svoja djela stvara iz unutarnje potrebe, a stil joj je po koloritu impresionistički, a po plasmanu poteza ekspresionistički. Svojim djelima na platno prenosi boje, vedrinu, svjetlost i ljubav koje su neophodni čovjeku.

Uz to što su nas oplemenili motivi od pejzaža do balerina, estetski dodatak slikama bio je i glazba, a ovaj put gitaru u ruke uzeo je i Dino Bogović pa je umjetnički užitak sasvim upotpunjen.

Dolaskom su događanje uveličali brojni istaknuti gosti; direktorica TZ Rakovica Mira Špoljarić, ravnateljica JU Baraćeve špilje Tihana Oštrina, direktorica Rakovica d.o.o. Danijela Marinić, pročelnica Općine Rakovica Vesna Rastovac, ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić i mnogi drugi dragi gosti.

Pokrovitelj izložbe “Proljetna vedrina Plitvičkih dolina” je Turistička zajednica općine Rakovica. Pogledajte nekoliko fotografija!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Nikola Živčić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close