LifestyleTurizam

FOTO Priča o POGLEDU U DIVLJINU: Iskustva sa Sjevernog Velebita (III dio)

Treći dio priči o EU projektu “Pogled u divljinu” vodi nas do Velebita


U JU Nacionalni park Sjeverni Velebit 04. ožujka 2015. kao koordinator projekta zaposlen je Stjepan Renje, magistar struke znanosti o okolišu iz Šibenika. Uz njega su za sudjelovanje na projektnim radionicama izabrani i Ljiljana Tonković (glavna čuvarica prirode), Irena Glavičić Sertić (voditeljica promidžbe) te Ilija Vukelić i Domagoj Vukelić (vanjski suradnici, vodiči).

Kao i u ostalim parkovima, provedba projekta počela je kroz identifikaciju odgovarajućeg smještaja, u slučaju NP Sjeverni Velebit to su smještajni kapaciteti u Krasnu, gdje se nalazi i uprava Parka te planinarske kuće u samom parku (Zavižan, Alan) i njegovoj okolici. Kao dio ponude odabrani su i OPG-ovi iz Krasna te ostali ugostiteljski objekti u mjestu Krasno.

Na terenu se radilo na identifikaciji lokacija značajne bioraznolikosti te krajobrazne ljepote uz fotografiranje i snimanje GPS uređajima. Sva bioraznolikost identificirana na terenu te poznata iz prijašnjih istraživanja bit će predstavljena zajedno sa označenim planinarskim putevima te spomenutim smještajem na internetskoj stranici projekta koja je u izradi.

Kombiniranjem nekoliko planinarskih staza i cesta te spajanjem nekih vidikovaca, Nacionalni park Sjeverni Velebit planira u idućim sezonama ponuditi jedinstvenu cjelodnevnu turu „Pogled u divljinu“ na kojoj će posjetitetlji, s vodičem,  moći proći neke od najljepših dijelova Parka i upoznati raznoliku floru i faunu sjevernog dijela Velebita.

U sklopu projekta, NP Sjeverni Velebit bio je i domaćin radionici s temom botanike i beskralježnjaka na kojoj su predavači bili Tomislav Hudina iz udruge BIOM (botanika) i dr.sc. Toni Koren iz udruge Hyla (beskralježnjaci). Nakon predavanja u Krasnu, sudionici su uz predavače posjetili južni dio Parka tj. područje oko Alana i lubenovačku Ruju, jednu od rijetkih stalnih lokvi u Parku, smještenu uz travnjak Lubenovac.

*sponzorirano


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close