LifestyleTurizam

FOTO: Prekrasni prizori iz MEDINE ŠPILJE u Grabovači kod Perušića

Francuske volonterke posjetile Medinu špilju

Medina špilja nalazi se na zapadnima padinama brda Šutića vrh (kota 787). Špilja je nastala u gornjokrednim vapnencima a postanak je vezan uz tektonske i međuslojne pukotine. Ulaz u špilju nalazi se na jugozapadnom dijelu izdužene ponikve i širok je 3 m, a visok 4,5 m. U špilji su posebno zanimljive sigaste tvorevine koraljastih i grozdastih formi koje su formirane u mikroklimatskom uvjetima koji se bitno razlikuju od sadašnjih. Prevladavaju sige u bijeloj i smeđoj boji.

U kategoriji geomorfološkog spomenika prirode Medina špilja je zaštićena davne 1964. godine. Prije nekoliko dana francuske volonterke koje borave u Perušiću nešto više od mjeseca dana, posjetile su Medinu špilju i fotografirale nekoliko impozantnih prizora iz špilje koja je još jedan sakriveni biser Grabovače. Jedna od pet velikih špilja izgleda ovako – poput uspavanog medvjeda.

 

1 2 3 4 5


Foto: PP Grabovača Facebook 

Tekst: PP Grabovača, LC

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close