Ličko-senjska županijaScenaPolitika

FOTO Predsjednica Grabar-Kitarović na otkrivanju spomenika palim braniteljima u Ljubovu

U sklopu obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja danas je u Ljubovu, mjestu najvećeg stradanja hrvatskih vojnika u Oluji, otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima Zbornog područja Gospić.


Tri metra visok spomenik autora Josipa Cvrtile nazvan je Pobjednik i predstavlja vojnika koji zabija stijeg u oslobođenu hrvatsku zemlju. Postavljen je u spomen na 65 branitelja Zbornoga područja Gospić i 4 pripadnika češkog kontingenta u tadašnjim mirovnim snagama UN-a koji su poginuli u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Svečanom otkrivanju spomenika svjedočilo je mnoštvo ljudi koji su pristigli iz raznih krajeva Hrvatske i šire. Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i vojni izaslanik Republike Češke, generali i ratni zapovjednici VRO Oluja, brojni državni dužnosnici, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata koji su došli odati počast poginulim braniteljima.

Otvorenje ceremonije počelo je prisjećanjem na sve poginule i stradale branitelje, nakon čega su svečane govore održali gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević, župan Ličko senjske županije Darko Milinović, ministar branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ovdje na Ljubovu, ostavili su i ostavljali svoje živote za Hrvatsku najbolji hrvatski sinovi kroz minula stoljeća. Ljubovo je simbol hrvatske slobode i simbol hrvatske državnosti. Ovdje na braniku hrvatske slobode ginuli su naši pradjedovi, djedovi, očevi i naša braća. To najbolje pamti i zna Lika i Ličani, rekao je na svečanosti gradonačelnik Karlo Starčević.

Predsjednica Grabar – Kitarović istaknula je da spomen-obilježje u Ljubovu s pravom nosi ime “Pobjednik”, jer je ono uspomena na sve poginule pripadnike pobjedničke Hrvatske vojske u pobjedničkoj vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”.

Svatko od vas dao je najbolje i najviše što je mogao dati u Domovinskom ratu, ali među vama itekako ima još mnogo onih koji pridonosite i možete pridonositi izgradnji bolje i naprednije Hrvatske. No Vaši poginuli suborci, kojima u čast podižemo ovaj spomenik, ujedno su naša obveza za budućnost, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Osobitu zahvalnost predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je inicijatorima podizanja ovog spomenika „Klubu veterana 9. Gardijske brigade – Vukovi“, „Klubu branitelja 118. ZNG brigade Gospić“, ali i svim drugim braniteljskim udrugama s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Spomenik su otkrili predsjednica Grabar Kitarović i djeca poginulih branitelja, nakon čega je uslijedilo postavljanje vijenaca i paljenje svijeća. Recitaciju istoimene pjesme koja je posvećena spomeniku „Pobjednik“ izveo je njen autor iz kraljevskog grada Knina Ante Nadomir Tadić Šutra.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close