VijestiKultura

FOTO: Pred brojnom publikom u Gospiću predstavljena nova knjiga aforizama Danka Ivšinovića

Sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu  “Dr. Ante Starčević” u Gospiću predstavljena knjiga aforizama “PREVESLANI VESLAJU” autora Danka Ivšinovića.


Na predstavljanju knjige govorili su Mladen Vuković (književnik i urednik knjige), Drago Lončar (urednik Potepuha), Prof.dr.sc. Antun Lučić (književnik), Fabijan Lovrić (književnik i urednik književnog lista Osvit), Anela Serdar-Pašalić (prof.) i Nikola Listeš (karikaturist).

Predgovor knjige napisao je Mladen Vuković, a započeo ga je citatom Emila Michaela Ciorana: Aforizam – vatra bez plamena, razumije se da se nitko ne bi htio na njoj grijati“, ističući kako su aforizmi najteža književna satirična forma.

Ovo je doba kada ljudi sve manje čitaju i mogu reći, mislim da je ovo vrijeme za aforizam, jer aforizam mora sve reći, rekao bih do nekih 160 znakova kao u SMS poruci, sve o životu i svijetu”, rekao je Mladen Vuković

Višestruko nagrađivani karikaturist Nikola Listeš ispričao je kako je sliku sa naslovne strane knjige napravio prema prizoru iz filma Ben Hur jer je svaki puta kada ga je autor Danko Ivšinović nazvao – osvojio neku nagradu, što ga podsjeća na taj prizor iz filma.

“Iz perspektive književnog stvaratelja s naglašenim osobnim habitusom prepoznaje i ono najskrivenije u čovjeku koji u izazovu vihora nudi novi život i savjetuje mudra i dostojanstvena rješenja. U kompozicijskom smislu ova zbirka aforizama postavlja pred čitatelja razonodnu sadržajnu opusnicu s izoštrenim osobnim diskursom te se ističe bogatom i jezičnom i stilističkom građom”, rekla je Anela Serdar-Pašalić o knjizi i autoru.

Publika je imala priliku čuti ulomke knjige koje su čitali članovi Amaterskog kazališta iz Gospića i Drago Asić, a neki od aforizama, epigrama, kozerija i pjesama su:

“Ne možeš biti matematičar, ako nisi u duši pjesnik, a ne možeš biti ni aforističar ako nisi u glavi matematičar;

KATASTROFA, u ovoj zemlji sve stoji, a meni baš najbolje i ne stoji;

Učenici sve više izostaju s nastave, imaju uzor, ponašaju se kao saborski zastupnik;

Sklopili su brak interesa, on je njeno sunce, a ona njegova hladovina;

Tko umre u jesen, ne mora mijenjati gume;

A bi li trik s trojanskim konjem… (čuje se zvonjenje mobitela), A bi li trik s trojanskim konjem uspio danas, NE BI, jer bi se uvik naša` neki idiot koji nije isključio mobitel…”

Predstavljanje knjige glazbeno je popratio Gradski zbor Vila Velebita iz Gospića, a najavljena je i nova knjiga na kojoj autor Ivšinović radi: Neka ostane među nogama“.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close