VijestiScena

FOTO Otvorena izložba povodom 100 godina obrazovanja učitelja u Gospiću

U petak, 24. svibnja  u prostorijama Odjela za nastavničke studije u Gospiću otvorena je izložba povodom 100 godina obrazovanja učitelja u Gospiću.


Izložbu je organizirao Državnim arhivom u Gospiću u suradnji s Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Srdačno pozdravljam sve prisutne povodom otvaranja izložbe „100 godina obrazovanja učitelja u Gospiću“ koju je realizirao državni arhiv u Gospiću te se na taj način priključio proslavi jubilarnog 100-og rođendana obrazovanja učitelja u Gospiću. Ovaj događaj vezan je uz znanstveno stručni skup 6. dani Šime i Ante Starčevića koji je u cijelosti posvećen učitelju nazivajući ga imenom „učitelj između tradicije i suvremenosti”, rekla je pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija.

“Učiteljska škola za mušku i žensku mladež”

100 godišnja povijest učiteljskog obrazovanja u Gospiću počela je 1919. godine, 18. kolovoza kada je u Gospiću otvorena državna učiteljska škola za mušku i žensku mladež. To je bilo srednjoškolsko 4-godišnje obrazovanje koje je 30-tih godina prešlo na 5-godišnje srednjoškolsko obrazovanje. Povijest visokoškolskog obrazovanja počinje 1961. godine osnutkom pedagoške akademije koja je započela s upisom prvih studenata 1963. godine. 90-tih godina obrazovanje je postalo 4-godišnje visokoškolsko obrazovanje, ’98. godine osnovana je visoka učiteljska škola, a od 2006. fakultet djeluje u sastavu učiteljskog fakulteta u Rijeci pod nazivom odsjek za učiteljske studije u Gospiću, i od tada je s 4-godišnjeg obrazovanja prešlo na 5-godišnje obrazovanje i naziv „diplomirani učitelj“ zamijenjen je sa nazivom „magistar primarnog obrazovanja“. Od 2011. godine fakultet je u sastavu Sveučilišta u Zadru i djeluje pod nazivom Odjel za nastavničke studije u Gospiću.

Povodom obilježavanja 100 godina obrazovanja učitelja na području Gospića i Međunarodnog dana arhiva priredili smo ovu izložbu kako bismo javnosti približili važnost obrazovanja i kulturne baštine koja svjedoči o povijesti obrazovanja učitelja u Gospiću. Ova izložba govori o njegovom povijesnom razvoju od 1919. godine sve do današnjih dana, rekla je arhivistica Marija Fajdić iz Državnog arhiva u Gospiću.

Fajdić ističe da je na izložbi postavljeno 230 fotografija i raznih dokumenata koji u kronološkom nizu svjedoče o radu škole i njezinih učenika, studenata i profesora.

Riječ je o školskoj dokumentaciji od imenika učenika, glavnih imenika, matičnih knjiga, ispitnih izvješća, dijelovima školskih spomenica, kao i fotografijama učitelja, nastavnika, profesora i naravno učenika i studenata. Uz ovu izložbu za današnju prigodu izložena je izložba „blago iz školske škrinjice“ koja slikom i dokumentima provodi kroz povijest osnovnoškolstva na području Like, rekla je Fajdić.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša koja je također bila student učiteljskog fakulteta u Gospiću, pozdravivši sve prisutne i sve svoje kolege učitelje i profesore.

Učiteljski studij u Gospiću kroz svoju dugu tradiciju se pokazao kao jedna poželjna visokoškolska ustanova koja je kroz svoje generacije proizvela toliko kvalitetnih učitelje, ne samo iz grada Gospića i županije nego iz cijele Hrvatske. Prigoda je ovo za čestitati svim profesorima ovoga fakulteta koji su stvarno zdušno i predano prenosili svoja znanja te stvarali od studenata učitelja, rekla je Prša.

Ovom prigodom Odjel za nastavničke studije poklonio je Državnom arhivu u Gospiću i zamjenici gradonačelnika studentski rad, grafiku, koju su napravili studenti pod vodstvom profesorice Ane Vivode.

Pogledajte galeriju fotografija!


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close