Sport

FOTO Otočki planinari iz društva “Gromovača” osvojili Olimp!

Članovi planinarskog društva Gromovača iz Otočca poznati su po čestim osvajanjem vrhova širom Hrvatske, ali i izvan nje.


Nakon što su prošle godine osvojili najviši vrh Dinarida Maja Jezerce (alb., Maja e Jezercës) na 2694 mnv koji se nalazi na tzv. Prokletoj planini u Albaniji, ove su godine Gromovčani odlučili osvojiti još viši vrh, točnije vrh Mytikas na 2918 mnv koji se nalazi na mitskoj planini Olimp te je najviši vrh u Grčkoj.

Njihova avantura započela je 20. lipnja kada su u 07:00 sati krenuli iz Otočca. Glavni cilj putovanja bilo je osvajanje Mytikasa, no kako bi se malo opustili i pripremili za sami pohod Gromovčani su putovanje iskoristili i za turističko razgledavanje. Njihova prva točka bio je Beograd u koji su stigli istog dana u popodnevnim satima te su ostatak dana proveli razgledavajući ljepote Beograda i družeći se u čemu ih nije spriječio ni silan pljusak koji ih je tamo dočekao. Kako Gromovčani kažu “pljusak je samo početak ove lude avanture”.

Sljedećeg dana ova vesela družina od 18 članova uputila se u Grčku i to u mjesto Leptokarya koje se nalazi na najljepšem dijelu obale u podnožju planine Olimp, gdje su proveli dan i pol uživajući na plažama Egejskog mora, upoznavajući se s Grčkom kulturom, isprobavajući grčku kuhinju te krajičkom oka čitavo vrijeme pogledavajući na Olimp i njegove vrhove koje je sutradan trebalo osvojiti.

U nedjelju, 23. lipnja uz izlazak sunca Gromovčani su se uputili u obližnji grad Litochoro, koji je znan i kao grad Bogova zbog svoje lokacije, a iz kojeg počinje uspon na Olimp. Planina Olimp ujedno je i nacionalni park te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Prvi dio puta, točnije uspon do planinarskog doma Agapitos Spilios na 2100 mnv trajao je otprilike četiri sata, a tamo su Gromovčani napravili pauzu od pola sata te puni volje i želje za uspjehom nastavili dalje. Kameni dom oduševio je planinare jer u njemu možete pronaći sve što vam je potrebno na ovoj visini, od hrane, vode i smještaja do pogleda na vrhove Olimpa koji ostavlja bez daha. Zanimljivo je i to kako sve potrebne stvari u ovaj dom svakodnevno donose magarci i konji koje je vesela skupina i srela putem.

Sljedeći cilj bio je vrh Skala na 2866 mnv do kojeg je uspješno stiglo 16 planinara. Hodajući ovim putem može se vidjeti kako vegetacija postaje sve rjeđa i rjeđa, a zatim potpuno nestaje i ostaju goli kamen i stijene. Na više mjesta još se uvijek nalazio i snijeg. Zanimljivo je promatrati i nebo jer imate osjećaj kao da se nalazite neposredno ispod oblaka. Možete vidjeti brzinu kojom oblaci dolaze i odlaze. Također su česte promjene vremena jer čas je vruće, nema ni oblačka, a s obzirom na to da nema vegetacije, nema ni hlada. Već kroz par minuta naiđu oblaci i ogroman nalet vjetra koji još više otežava hodanje i raznosi prašinu. Hodajući do ovog vrha planinari su se mimoilazili s brojim planinarima iz raznih zemalja među kojima su bili i planinari iz Čakovca.

Stigavši na vrh Skala konačno se mogao vidjeti i veličanstveni vrh Mytikas koji je i bio cilj našim planinarima. Nakon kratkog odmora i razmatranja strmog i opasnog puta do Mytikasa, 12 planinara ipak se odlučilo ispuniti cilj do kraja. Kako kažu bilo je tu svega, panike, straha, smijeha, klizanja po stijenama i preskakanja kamenja kako bi konačni cilj bio ostvaren.

Uspon na Mytikas bio je zaista opasan, posebice jer je nebo iznad Olipma pokazivalo znakove dolaska kiše i velikog vjetra, što je našim planinarima dalo još veću snagu kako bi čim prije odnosno prije kiše stigli do samog vrha. Vrh Mytikas, što u prijevodu znači nos, bio je osvojen točno u 15:00 sati. Uz Grčku zastavu na vrhu Olimpa zavijorila se i Hrvatska te zastava PD Gromovača. Naši planinari su pjevali, grlili se, dozivali jekom ostatak članova na vrhu Skala, pokušavali su razaznati gdje su krajnje granice pogleda s vrha, upisali su se u knjigu utisaka te popili zasluženo pivo.

Spust s vrha bio je jednako opasan kao i uspon. Gromovčani kažu kako je zapravo najgore to što se, da bi došao do vrha, moraš nekoliko puta uspeti i popeti na par manjih vrhova, što je teško i psihički i fizički. No zato, kažu, što je teža staza – slađi je osjećaj na vrhu. Šale se i kako su ipak oni Ličani te koliko god da ih je Zeus pokušavao zastrašiti lošim vremenom, oni se nisu dali omesti.

Nakon što su se spustili s Mytikasa i popeli natrag na Skalu gdje ih je čekao ostatak društva, svi planinari su se spustili do planinarskog doma u kojem su i prenoćili. Iako umorni, iscrpljeni, puni žuljeva i prašine u očima, bili su sretni, zadovoljni i ponosni jedni na druge. Drugog dana slijedilo je spuštanje do početka staze. Spuštajući se društvo je posjetilo i izvor u kojem se kupala Hera te manastir svetog Dionisija.

Opijeni veličinom božanstvenog Olimpa i još uvijek ne vjerujući sami sebi na uspjehu naša družina uputila se u Makedoniju, točnije u Skopje. Tamo su obišli centar grada te uz živu makedonsku glazbu večerali popularni Makedonski specijalitet „gravče na tavče“. Sljedećeg dana slijedio je povratak u Otočac tijekom kojeg su prepričavali dojmove s putovanja, ali i planirali sljedeće uspone.

Ova avantura je za 18 planinara iz Otočca bilo putovanje koje će pamtiti čitav život. Putovali su s dva kombija, proputovali i posjetili 3 države, ostali bez struje, kupali se u hladnoj vodi, planinarili 12 sati, penjali se po stijenama, pokisnuli, izgorjeli na suncu, pričali viceve na granicama, kupali se u Egejskom moru, preračunavali valute, upoznavali kulture, isprobavali specijalitete te što je najvažnije – odlično se proveli.

Ovom aktivnom, veselom, snažnom i upornom društvo čestitamo na uspjehu, a dašak atmosfere s putovanja donosimo u fotogaleriji:

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PD Gromovača

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close