VijestiScena

FOTO: U Otočcu održana 2. Međunarodna konferencija o ženama u poduzetništvu “ŽENE I .”

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Otočac, danas je u Otočcu održana 2. Međunarodna konferencija o ženama u poduzetništvu pod nazivom „Žene i .“.


Konferencija koja će zbog svoje važnosti za razvoj regije i velikog interesa među ženama poduzetnicama zasigurno postati tradicionalna, još jednom je pokazala kako na području Ličko senjske županije ne nedostaje odličnih ideja, ambicioznih žena i poduzetništva s velikom perspektivom, ali i kako pomoć institucija igra izuzetno važnu ulogu u njihovu razvoju. Cilj konferencije bio je progovoriti o ženskom poduzetništvu i problemima koji ga more, no prvenstveno istaknuti brojne uspjehe lokalnih žena poduzetnica Ličko senjske županije i njihovih gošći iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

Pred prepunom dvoranom okupljenih poduzetnica koje su upijale savjete i kroz networking stekle nova poslovna poznanstva i otvorile moguću buduću suradnju, redali su se govornici s jednim zajedničkim ciljem – osnažiti žene u poduzetništvu.

Hrvatska gospodarska komora odavno je prepoznala važnost uloge žena u modernom gospodarstvu te potencijal ženskog poduzetništva, zbog čega niz godina podupire Strategiju razvoja ženskog poduzetništva, dok ova konferencija održana u Otočcu želi na lokalnoj razini dati vjetar u leđa svim ženama koje su se već odlučile, ili tek žele postati poduzetnice. Čak 99% gospodarstva Ličko senjske županije čine mikro i mali poduzetnici, a baš u tim kategorijama najčešće se nalaze žene poduzetnice, zanimljiv je podatak koji je iznio Joso Brajković, predsjednik HGK Županijske komore Otočac. Zanimljiv je i podatak kako od Top 500 menadžera u Hrvatskoj samo njih 45 su žene koje općenito zarađuju oko 10% manje od muškaraca, iako čine 60% visoko obrazovanih!

„U hrvatskom poduzetništvu muškarci su znatno aktivniji, dok su žene na tržištu u nepovoljnijem položaju. Ipak, unatrag nekoliko godina vide se pozitivni pomaci, svakim danom sve više je poticaja i programa za poduzetnice, dok lokalna samouprava i uprava posebno stimuliraju poduzetnice. Sve to utjecalo je na rast žena vlasnica poslovnih subjekata, a žensko poduzetništvo u Hrvatskoj svakim danom dobiva na važnosti. Edukacija je najbolje ulaganje u poduzetništvo, zbog čega su ovakve konferencije od izuzetne važnosti“, istaknula je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.

Pošto vrlo često postupci drugih žena potaknu ostale da se uključe u poduzetništvo, svoje uspješne poslovne priče na panelu su predstavile brojne uspješne poduzetnice – Aida Behrem, izvršna direktorica organizacije „Žene sa Une“, Alis Marić, osnivačica portala i brenda Čitaj knjigu, Draženka Draženović Kostelac, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku, Indira Popadić, poslovna savjetnica vlasnica CORE INTERNATIONAL, Linda Lokar, kom.dir u Bauer grupi te vlasnica tvrtke DVA L STUDIO, Marija Radojčić, nositeljica licence Business Cafea za Vojvodinu, vlasnica tvrtke za brendiranje i konzalting te organizatorica Novosadskog noćnog bazara i Sunčana Seletković, fitness trenerica za žene i direktorica i vlasnica tvrtke SALUS SAMOBOR.

Projekti HGK poput Strategije razvoja ženskog poduzetništva, osnivanja poduzetničkih inkubatora samo za žene, ali i organizacijska, prostorna i druga pomoć naročito pomažu u prvim koracima u poduzetništvu. HGK također brojnim mjerama potiče internacionalizaciju ženskih poduzetnika te ulaže u žene inovatorice. Danas je na konferenciji „Žene i .“ jasno pokazano kako projekata ima mnogo, da ih poduzetnice svakako trebaju koristiti i za pomoć se obratiti svojoj Gospodarskoj komori.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Fotoklub Otočac - Milan Krznarić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close