ObrazovanjeIzdvojeno

FOTO Održana edukacija odgojiteljica za predškolski CAP program

U periodu od 3. i 4. rujna 2021. godine održana je edukacija odgojiteljica DV „Pahuljica“ Gospić s područnim vrtićima Perušić i Lički Osik, DV „Mali medo“ Lovinac, DV „Ciciban“ Otočac i članova DND-a Gospić za predškolski CAP program.


U suradnji s Udrugom roditelja „Korak po korak“, ujedno nositeljem licence za provedbu CAP programa, a uz pomoć financijskih sredstava Ličko-senjske županije u okviru projekta „Maleni protiv nasilja“ osigurana su sredstva za provedbu edukacije.

Na edukaciji je sudjelovalo 20 odgojiteljica iz tri dječja vrtića: DV „Pahuljica“, zajedno s područnim vrtićima Lički Osik i Perušić, DV „Mali medo“ Lovinac te DV „Ciciban“ Otočac te članovi, ujedno sudionici CAP mreže DND-a Gospić. Ukupno je sudjelovalo 25 sudionika.

Na dvodnevnoj edukaciji, koju su vodile Dalma Luketin i Asja Podrug, sudionici su imali priliku naučiti sve o CAP programu, o predškolskom CAP programu te strategije i načine provođenja radionica za djecu, roditelje i osoblje vrtića.

Također, sudionici su dobili znanja i vještine izvođenja igrokaza kojima će se zornim prikazima djeci omogućiti razvijanje vještina i strategija obrane i prepoznavanja potencijalno opasnih situacija. Nakon održane radionice slijedi i Follow Up sastanak gdje će se sudionici sastati nakon određenog vremena, kojemu prethodi dogovor oko provođenja radionica za djecu , osoblje i roditelje kao i učenje i usvajanje sadržaja koji je potrebno naučiti prije izvođenja samih radionica.

CAP program je sveobuhvatni program prevencije nasilja nad i među djecom koji se provodi u vrtićima i školama u četiri varijante: predškolski CAP, osnovni CAP, Teen CAP i CAP za djecu s intelektualnim teškoćama. Verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje te ima podršku pravobraniteljice za djecu.

CAP program od 2000. do 2020. godine obuhvatio 117.228 djece i mladih, 73.628 roditelja/skrbnika te 24.272 odgojno-obrazovnih djelatnika. Održano je 103 seminara te educirano oko 4.500 CAP pomagača iz sustava odgoja i obrazovanja, civilnog društva i visoko obrazovnih institucija i drugih ustanova uključenih u zaštitu prava djece. Održano je pet nacionalnih konferencija za CAP pomagače a Gospić je ugostio jednu u lipnju 2019.  godine.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: DND Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close