Ličko-senjska županijaKontinentalniVijestiTurizam

FOTO Održan prvi Castle rock festival u Brinju! Pogledajte atmosferu

NOTALIKA I TZ BRINJE

 

U organizaciji brinjske Udruge glazbenika Notalika i Turističke zajednice Brinje, a u sklopu manifestacije „Brinjsko ljeto 2022.“  održan je prvi Castle rock festival.


Počeo je na Pisti ispod Sokolca kinom na otvorenom, prikazivanjem filmskog mega hita „Bohemian Rhapsody“. Obzirom da je Brinje bez kina ostalo još prije devedesetih, bilo je zadovoljstvo vidjeti priličan broj posjetitelja koji su se rasporedili po travi i uživali u ovoj glazbeno-filmskoj poslastici. Festival se nastavio slijedeći dan u otvorenjem izložbe radova malo poznatih brinjskih autora pod imenom „Evo brinjske ruke“,  stvaralaca poput Zdravka Rajkovića i Đurđice Biondić sa svojim slikama, obitelji Bićanić koja izrađuje prekrasne modele u drvetu i keramici, Ante Bublića koji svojim rukama drvo pretvara u likove i stvari kojima udahnjuje život, Milana Maljkovića sa svojim potpuno vjernim i detaljnim replikama svjetski poznatih gitara, napravljenih istim načinom i postupkom kako se proizvode i prave gitare, uključivo i sa „pravom“, funkcionalnom bas gitarom napravljenom od autentičnog brinjskog javora. Kada se radi o pisanoj riječi, izložbu je obogatio Zavičajni klub Brinje sa svojim brinjskim glasnicima i magazinom Monetium, čime se Brinje može pohvaliti kao jedino mjesto u Hrvatskoj koje je imalo takva novinska izdanja. Posebno tu valja istaknuti kako su u tim magazinima, osim brinjskih tema o Sokolcu, admiralu Vukoviću, Siničićima osvanuli tekstovi koji su predstavili cijelu Ličko-senjsku županiju; od Marijana Matijevića, najjačeg čovjeka na svijetu, ronilačkog istraživanja Majerovog vrila, jednog od izvora Gacke, povijesti Senjskog ljetnog karnevala i td. U dijelu izdavaštva i književnosti predstavljen je i Damir Karakaš, brinjski pisac svjetskog glasa. Prikazana su sva njegova originalna izdanja na stranim prijevodima, između ostalog i na arapskom, što je kao ukupni postav vrijedan raritet.

Poseban i emotivan dio izložbe činile su fotografije brinjaka i njihovog društvenog života u vremenu od 60-ih do kraja osamdesetih godina. Na njima su između ostalog prikazane generacije i osobe koje su odrastale u to doba, i čiji su kreativni radovi prikazani na ostalom dijelu izložbe u Društvenom kulturnom centru Brinje.

„Otvorenje ove izložbe prošlo je iznad svih očekivanja – rekao nam je Marjan Prpić Luka, predsjednik udruge Notalika. – Izuzetno, ali izuzetno pozitivni komentari od svih posjetitelja koji su, osim iz Brinja došli i iz drugih mjesta, osim iznenađenja što između sebe imaju takve kreativce i umjetnike za koje nisu ni znali do zaključaka da je ova izložba takva da je se ne bi posramio niti jedan veliki grad.
Vrlo smo sretni zbog toga, kao i zbog dnevnih posjeta koji su se nastavili u narednim danima.“

Castle rock festival svoje finale imao je rock koncertom na otvorenom pod nazivom „80-e su bile godine“ na kojem su, jedanaestu godinu za redom, nastupali legendarni lički rock bendovi koji su žarili i palili tih osamdesetih; brinjski TNT i Bijeli oblaci, otočki Top gun, iz Gospića legendarni Likosi te Tice nebeske iz Senja i Master iz Ogulina. Dočekala ih je nikad brojnija publika na Pisti, a koncert su začinili posebni gosti Jurica Pađen i Aerodrom. Raspoloženu pobliku brinjski glazbenici nastavili su zabavljati još do sitnih jutarnjih sati.

Ove godine, osim posjećenošću koncert je bio najraskošniji što se tiče bine, rasvjete i razglasa.

„Ljudi su se zaželjeli dobre svirke nakon ovih godina korone. Iako smo i prošle uspjeli održati koncert i proslavili desetu obljetnicu sa fenomenalnim gostima Atomskim skloništem, ovogodišnji koncert pokazao nam je i jednu dobru stvar – da ljudi, ljubitelji dobre rock glazbe bili oni mladi (najmlađi plesač ispred bine imao je nepune tri godine) ili oni stari koji su odrastali u to vrijeme – najviše dolaze jer žele vidjeti i čuti naše, domaće bendove. Tako da ćemo vjerojatno u idućoj godini, ako budemo u mogućnosti koncert organizirati u dva dana, od kojih jedan za poznati bend, a drugi samo za ove naše.“

Castle rock festival u organizaciji udruge Notalika pomogli su Općina Brinje, HBOR, TZ ličko-senjske županije, TZ Brinje, caffe bar Mack.

 


 

Komentari

Komentara


Izvor: PR | Foto: Marjan Prpić, Kristijan Prpić, Anita Brbot

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close