KulturaIzdvojeno

FOTO Nizom događanja obilježen život i rad heroja Domovinskog rata, speleologa Ozrena Lukića

U sklopu 30. obljetnice pogibije Ozrena Lukića organiziran je događaj s ciljem da se obilježi njegov život i rad, te posebno istakne njegova uloga kao inspiracije za buduća istraživanja u geologiji i speleologiji.


Ozren Lukić „Luka“ bio je diplomirani inženjer geologije zaposlen na Hrvatskom geološkom institutu, veliki zaljubljenik u prirodu a pogotovo speleologiju, omiljeni pročelnik Speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ te član Hrvatske gorske službe spašavanja.

Prije 30 godina kao dobrovoljac i časnik Planinske satnije „Velebit“ poginuo je braneći svoju domovinu 14. srpnja 1992. na području Malovanskog jezera, gdje se danas nalazi spomen ploča postavljena od njegovih kolega speleologa.

Danas Speleološki klub Ozren Lukić nosi ime po Luki, njegovo djelovanje inspiriralo je članove u speleologiji, a posebno povezivanju speleoloških i geoloških istraživanja.

U sklopu događanja 14. srpnja 2022. postavljena je spomen ploča Ozrenu Lukiću u prostorima Hrvatskog geološkog instituta koju su otvorili tajnica Hrvatskog geološkog društva Nikolina Ilijanić u ime ravnatelja Instituta Slobodana Mike, te Mladen Kuhta veliki prijatelj i kolega Ozrenu Lukiću koji je s prisutnima podijelio zanimljive detalje zajedničkog rada.

U večernjim satima je u prostorijama Hrvatske gorske službe spašavanja (poligon „Žica“) otvorena tematska izložba. Izložba se sastojala od tri cjeline: Ozren Lukić – život i djelo, Izložba razvoja speleološke opreme, Znanstveno – stručni rad iz područja geoloških istraživanja speleoloških objekata.

U 21 h započela su predavanja kojima smo se htjeli prisjetili Lukinog života, nastavka njegovog rada kroz nova istraživanja i priče o speleološkom klubu koji ponosno nosi njegovo ime.

Kroz priče njegovih prijatelja i kolega Zorana Bolonića i Mladena Kuhte prisjetili smo se ili po prvi puta vidjeli vrijeme kada je Luka istraživao naš krš.Osim Lukinog života, veliki dio događanja bio je posvećen nadahnuću koje je pružio za geološka istraživanja u speleološkim objektima, te su Andrej Stroj i Tomislav Kurečić prezentirali rezultate najnovijih istraživanja s područja Velebita kojima se htjelo upoznati i inspirirati mlade geologe i speleologe da nastave istraživati u našem kršu.

Za kraj večeri Roman Leopold je ispričao priču o osnivanju, radu i važnijim postignućima Speleološkog kluba Ozren Lukić.

U subotu 16. srpnja je 27 sudionika sudjelovao je u planinarskom pohodu do spomen ploče postavljene kod Malovana u blizini mjesta pogiblje Ozren Lukiću. Lokacija se nalazi na području Nacionalnog parka Paklenica, a kretalo se s područja Bunovac, gdje se prije polaska posjetio ulaz u speleološki objekt Ponor Bunovac.

Na pohodu su sudjelovali članovi Speleološkog kluba Ozren Lukić, Speleološkog odsjeka HPD Snježnica, djelatnici Hrvatskog geološkog instituta i Rudarsko – geološko – naftnog fakulteta. Pored spomen ploče postavljen je vijenac od prirodnih materijala.

 

Lukine kolege s fakulteta Josip Lukinić i Snježana Mihalić Arbanas podijelili su par priča za vrijeme studija, naglasili njegov entuzijazam, predanost istraživanjima ali i sjećanja na zajednička učenja, vrijeme u kantini i terene. Uz par riječi polaganje vijenca popratio je i Damir Janton, član SKOL-a, koji je naglasio ponos članova kluba što njihov klub nosi ime po Luki. Lukina priča ide dalje…

Organizaciju događanja vodili Speleološki klub Ozren Lukić i Speleološki odsjek HPD „Željezničar“ uz pomoć Hrvatskog geološkog instituta.

 

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close