KarijeraIzdvojeno

FOTO Na poligonu u Slunju provjerena sposobnost hrvatskih vojnika za međunarodne misije

"HRVATSKI BEDEM"

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedeno je završno bojevo gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa GRAD uoči upućivanja 8. HRVCON-a u NATO aktivnost u Poljskoj


U okviru niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske pod nazivom “Hrvatski bedem 1991.-2021.”, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja provedena je vojna vježba “Stabilnost 21/1” u sklopu koje je u srijedu, 21. travnja 2021. održano završno bojevo gađanje uoči upućivanja 8. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (8. HRVCON ePF BG POL).

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedeno je završno bojevo gađanje iz samohodnih višednevnih lansera raketa GRAD uoči upućivanja 8. HRVCON-a u NATO aktivnost u Poljskoj | Foto: MORH / M. Čobanović

Bojevo gađanje provedeno je iz topničkog naoružanja, samohodnih višecjevnih lansera raketa “Grad” BM-21 (SVLR “GRAD” BM-21) i dio je završnog ocjenjivanja borbene spremnosti postrojbi. Ocjenjivanje se provodi po CREVAL metodologiji, u kontinuitetu 72 sata u dvije faze, koje uključuju, administrativno ocjenjivanje (in barracks) i ocjenjivanje sposobnosti na zemljištu (on field).

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedeno je završno bojevo gađanje iz samohodnih višednevnih lansera raketa GRAD uoči upućivanja 8. HRVCON-a u NATO aktivnost u Poljskoj | Foto: MORH / M. Čobanović

Hrvatski kontingent čini bitnica samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm GRAD iz sastava Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koji čine glavninu 8. HRVCON-a eFPBG-POL, te pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, Topničko-raketne pukovnije, Bojne veze HKoV-a, Vojne policije i Zapovjedništva za potporu. Kontingent broji 80 pripadnika, a zapovjednik je satnik Dario Bilješković.

“Pripreme za odlazak u Poljsku traju šest mjeseci, no kroz cijeli ciklus obuke pripadnici se pripremaju za ovakve zadaće. U području operacije kontingent će provesti šest mjeseci, a bit će upućen u srpnju”, rekao je zapovjednik GOMBR-e brigadni general Mijo Validžić koji je prisustvovao završnom bojevom gađanju. Dodao je kako se vježba Stabilnost provodi u dva dijela i dio je ciklusa vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.-2021. koji se provodi povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske i to kako bi se prikazala ukupna sposobnost vojske 30 godina nakon njezina osnutka.

Direktor vježbe “Stabilnost 21/1”, bojnik Marijan Žukina istaknuo je kako su pripadnici pokazali glavnu zadaću koja proizlazi iz njihove misije: “Radi se o pružanju vatrene potpore manevarskim snagama u provedbi njihovih operacija. To je naša temeljna zadaća u Republici Poljskoj. Vidjeli smo danas motivirane, opremljene i obučene pripadnike koji su spremni za izvršenje svih zadaća.”

Zapovjednik 8. HRVCON-a satnik Dario Bilješković naveo je kako je iznimno zadovoljan provedenim bojevim gađanjem koje predstavlja krunu zadaće kontingenta, a to je pružanje vatrene potpore u području aktivnosti. “Uz pripadnike našeg kontingenta u Republici Poljskoj bit će ojačana mehanizirana bojna američke vojske, koja je ujedno i vodeća nacija u aktivnosti, a sudjeluje i ojačana bitnica iz Rumunjske, te ojačana izvidnička satnija iz Ujedinjenog kraljevstva.”

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedeno je završno bojevo gađanje iz samohodnih višednevnih lansera raketa GRAD uoči upućivanja 8. HRVCON-a u NATO aktivnost u Poljskoj | Foto: MORH / M. Čobanović

Pripadnica kontingenta vojnikinja Anđela Ćurić, poslužiteljica na lanseru GRAD, istaknula je, kako se veseli skorom odlasku u misiju u Republiku Poljsku: “Budući da prvi put odlazim u misiju, očekujem usvajanje i razmjenu novih iskustava s pripadnicima drugih nacija te dobru međunarodnu suradnju”.

“Hrvatski bedem 1991.-2021.” obuhvaća niz aktivnosti i vježbi od travnja do lipnja kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske te zajedničke sposobnosti sa saveznicima i partnerima. Drugi dio vježbe “Stabilnost 21” provest će se od 26. do 30. travnja na vojnom poligonu “Gašinci”, gdje će se provesti ocjenjivanje operativnih sposobnosti hrvatskog kontingenta koji se upućuje u misiju KFOR u Republiku Kosovo. Na vježbi “Stabilnost 21” ukupno sudjeluje do 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close