KarijeraIzdvojeno

FOTO Na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću održani 8. Dani Šime i Ante Starčevića

Na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću održan je 26. i 27. svibnja 2023. znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem 8. Dani Šime i Ante Starčevića. Skup su pod nazivom Suvremeni koncept domovine organizirali Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i Državni arhiv u Gospiću, pod pokroviteljstvom Ličko-senjska županije, povodom 200. obljetnice rođenja Oca Domovine – dr. Ante Starčevića.


Svečano otvorenje skupa održalo se u Pučkom otvorenom učilištu Dr. Ante Starčević, uz nazočnost prorektora, prof. dr. sc. Josipa Faričića te velikog broja uzvanika i sudionka skupa.

Nazočnima su se prigodno obratila pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću izv. prof. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija, koja je pritom čestitala prorektoru na izboru za rektora Sveučilišta u Zadru u sljedećem mandatnom razdoblju, potom saborska zastupnica, gospođa Anita Pocrnić-Radošević, župan Ličko-senjske županije, gospodin Ernest Petry te prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić koji je istaknuo važnost povezanosti zadarskog s ličkim područjem.

Plenarni izlagači skupa bili su: prof. dr. sc. Ante Bralić sa Sveučilišta u Zadru koji je izložio predavanje pod nazivom Što je danas nama Ante Starčević? Razvoj mita i njegova (moguća) dekonstrukcija, zatim dr. sc. Stjepan Blažetin, s Katedre za hrvatski jezik i književnost Instituta za slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, s predavanjem pod nazivom Manifestacija hrvatske nacionalne svijesti u književnosti Hrvata u Mađarskoj te prof. dr. sc. Pavo Barišić s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu koji je izložio rad pod nazivom Lika u djelu Ante Starčevića.

U glazbenom dijelu programa nastupali su studenti Odjela za nastavničke studije (Dora Kabalin, Karlo Mladić, Lara Kožuhar, Karla Savatović, Ana Gujić i Karla Beraković), pod mentorstvom doc. dr. sc. Ines Cvitković Kalanjoš.

Nakon domjenka, organiziran je posjet Državnom arhivu u Gospiću gdje se razgledala izložba Dr. Ante Starčević – Otac Domovine (1823.-2023.), nastala u suradnji Državnog arhiva u Gospiću i Hrvatskog državnog arhiva.
U poslijepodnevnim satima na Odjelu za nastavničke studije preko 50 izlagača iz zemlje i inozemstva izložilo je svoje radove kroz četiri sesije: Suvremene naracije o domovini, Dr. Ante Starčević i koncepcije domoljublja u povijesnom i jezičnom kontekstu, Domovina u umjetnosti i popularnoj kulturi te Domovina u jeziku/Jezik u domovini; Domovina u nastavi.

Istog je dana na Odjelu predstavljen Zbornik radova Globalne promjene u obrazovanju i očuvanje baštine, proizišao iz radova izloženih na 7. Danima Šime i Ante Starčevića. Zbornik su predstavili recenzenti izv. prof. dr. sc. Marinko Lazzarich, sa Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Elvi Piršl, sa Sveučilišta Jurja Dobrije iz Pule, prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić te glavna urednica izv. prof. dr. sc. Anela Nikčević-Milković. U prigodnom su programu sudjelovale studentice Ana Škondro i Ana Gujić.

27. svibnja, drugoga dana održavanja skupa, dio sudionika posjetio je Cerovačke špilje.

Organizatori zahvaljuju svim sudionicima skupa, dragim gostima i studentima na sudjelovanju!


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Back to top button
Close