VijestiKultura

FOTO: U Memorijalnom centru Nikola Tesla predstavljen zbornik “KOGA (P)ODRŽAVA ODRŽIVI RAZVOJ?”

U Memorijalnom centru “Nikola Tesla” sinoć je predstavljen novi zbornik Instituta Ivo Pilar – Područnog centra u Gospiću  pod nazivom „Koga (p)održava održivi razvoj? Prinosi promišljanju održivosti ruralnih područja u Hrvatskoj“.


Događaj je organizirao Institut Ivo Pilar – Područni centar Gospić u suradnji s Muzejom Like Gospić odnosno Memorijalnim centrom Nikola Tesla. Uvodne riječi uputili su dr. sc. Ivan Brlić i ravnateljica Memorijalnog centra Nikola Tesla, Nikolina Krpan. Nakon pozdravnih riječi prof. dr. sc. Nenada Pokosa i prof. dr. sc. Željka Holjevca, o zborniku je govorio recenzent izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić te dr. sc. Anita Bušljeta Tonković i dr. sc. Nikola Šimunić.


Prof. dr. sc. Nenad Pokos, predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, naveo je demografske podatke iz 2016. godine. Na području Like, koja zauzima 9,3% površine Hrvatske, 2016. godine je  rođeno 314 djece (što je 21 razred po 20 učenika) . Radi se o jednoj cijeloj generaciji djece, od kojih će se neki odseliti sa svojim roditeljima i prije početka škole, a neki i kasnije. Dok je 1910. godine na području Like živjelo 5,3% stanovništva Hrvatske, po popisu iz 2011. godine sada živi samo 1%.

Prof. dr. sc. Željko Holjevac, voditelj Područnog centra Ivo Pilar u Gospiću, osvrnuo se na podnaslov zbornika naglašavajući činjenicu da misleći lokalno zapravo mislimo nacionalno:

Mislimo na čitavu Hrvatsku i njezin prosperitet, jer nema prosperiteta Hrvatske bez prosperiteta njezinih regija, kao što ni njezinih regija i njihovih prosperiteta nema ako to nije jedna uvezana cjelovita priča.


Recenzent izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić naglasio je da su Pilarovi zbornici pamtljivi po naslovima jer je pretraživanje po ključnim riječima zamijenilo klasično prelistavanje časopisa.

Iako je riječ o znanstvenim tekstovima, literarni naslovi tih zbornika kao da laiku zapravo govore da se među koricama kriju brojke i slova koja nisu samo suhoparno iznošenje znanstvenih činjenica. Ti se naslovi pamte poput naslova dobrih knjiga, a one se čitaju od korica do korica.

Također, Lukić smatra da je urednički tim zanimljivim i gotovo scenarističkim fabularnim pristupom odgovorio na izazov pristupa isčekivanja onoga što slijedi jer su autori u prvim cjelinama progovarali o temeljnim elementima razvoja, o prirodi i čovjeku te jasno iskazali velike razvojne izazove koji stoje pred Likom, a u širem smislu i pred ruralnim područjima uopće, a njihov zajednički nazivnik je socijalni kapital.

Dr. sc. Anita Bušljeta Tonković je zahvalila svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos za izradu ovog zbornika te svima koji su sudjelovali na sinoćnjem događaju.


Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close