VijestiPolitika

FOTO Marijan Kustić jednoglasno i javnim glasovanjem izabran za predsjednika Županijske skupštine!

Predsjednik ličkog HDZ-a Marijan Kustić novi je predsjednik skupštine Ličko-senjske županije. Kustić je izabran jednoglasno, točnije, za njega je glasovalo 32 od 33 vijećnika, s tim da jedna vijećnica nije došla na sjednicu zbog smrtnog slučaja.


Jednoglasnim izborom Marijana Kustića izbjegnuta je situacija u kojoj bi se znao pobjednik i poraženi, odnosno tko čini skupštinsku većinu, zbog čega je prošla konstituirajuća sjednica završila neuspjehom. Za Kustića je glasovao i župan Darko Milinović, kao i svi vijećnici s njegove nezavisne liste, a također i svi vijećnici HSP-a i Bure promjena.

Sjednica je započela prijedlogom gradonačelnika Novalje i nositelja liste Bura promjena Ante Dabe koji je od vijećnika zatražio da budu odgovorni i deblokiraju Županiju kako bi se mogao realizirati projekt težak 18 milijuna kuna, te da se o predsjedniku skupštine glasuje javno, a ne tajno. Riječ je o projektu regionalne razvojne agencije i međugranične suradnje za kojemu je rok za potpisivanje bio upravo u četvrtak.

Rekavši kako se Ličko-senjska županije proteklih dana puno povlačila po medijima te kako nije po dobrim temama bila poznata široj javnosti Dabo je naglasio da su se “sve stranke usuglasile da tehnički deblokiraju županiju” te da “ne govore o koalicijama i hoće li se formirati većina”. Istaknuo je kako u ime Bure promjena može reći da je “pobijedio razum” te “da ne bi nikoga prozivao”. Dabo je također pozvao sve vijećnike da usvoje proračun na sjednici koja će se održati sljedećega tjedna.

U ime HSP-a za govornicu je izašao i HSP-ov Milan Mataija koji je rekao kako je zadovoljan što je postignut dogovor o izglasavanju proračuna te da će HSP podržati proračun “uz eventualne amandmane”. Dodao je kako je HSP na prošloj sjednici “s jednim potezom, kada su predložili tajno glasovanje, potaknuli da današnja sjednica završi dogovorom u interesu Ličko-senjske županije.”

Oba prijedloga Ante Dabe jednoglasno su prihvaćena nakon čega se pristupilo glasovanju na kojem su svi nazočni vijećnici glasovali da novi predsjednik Skupštine bude Marijan Kustić koji je bio i jedini kandidat.

Na sjednici su također jednoglasno izabrani predsjednik i članovi Odbora za proračun  Željko Biondić, Željko Vrkljan i Ivan Bižanović.

Marijan Kustić je nakon sjednice, koja je trajala oko pola sata, rekao kako je današnje glasovanje i deblokada Županije rezultat prethodnog dogovora s predstavnicima svih stranaka u županijskoj skupštini, te da su neki dijelovi dogovora “stavljeni i na papir”, no nije htio precizirati koji.

Je li s današnjom sjednicom završena politička kriza u Ličko-senjskoj županiji i koliko će trajati današnje jednoglasje u Županijskoj skupštini vidjet će se već sljedećeg tjedna prilikom izglasavanja proračuna, za koji se župan Milinović nada da će biti prihvaćen jednoglasno.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close