SportPolitika

FOTO Lički gorski biser – Gromovčani u pohodu na Marković rudine

Planinarsko društvo “Gromovača” iz Otočca jučer je proslavilo Dan društva i odradilo planinarski pohod na Marković rudine (Lički gorski biser) iznad Ličkog Lešća.


Najistureniji sjeveroistočni dio Velebita, gdje je prema dr. Željku Poljaku Velebit najširi, iznad slojnice od 1000 m (Zavižan-Marković rudine 30 km) proteže se u pravcu sjeverozapad-jugoistok iznad naselja Kuterevo, Švica, Otočac, Prozor, Čovići i Ličko Lešće u Gackoj dolini s njegove sjeverne strane te Rudinke, Donjeg Kosinja i Krša s njegove južne strane.

Od Kutereva do Krša u dužini 15 km nalazi se 15 vrhova viših od 1000 m (300-tinjak vrhova ukupno na Velebitu) s najvećim vrhom Marković-rudine od 1105 m u njegovom centralnom dijelu.

Jugoistočno od Marković Rudina iznad Ličkog Lešća su Šikarski vrh (1037 m) i Rasovski grič (1013 m) te južno i jugoistočno, a iznad Donjeg Kosinja su Opaljenac (1007 m), Brujin vrh (1060 m), Lisina (1072 m), Đakovac (1052 m) te Goljak (1011 m). Zapadno prema Kuterevu su Veliki Tisovac (1037 m), Crni vrh (1077 m), Korenski vrh (1101 m) te Stražbenica (1026 m) iznad Rudinke.

Između nekoliko uzdužnih i porečnih strmih grebena nastale su razne zaravni i udoline kao što su: Dolci, Pažari, Mramor, Kotlac, Katunske, Hajdučke, Petranović i Smrzle drage te Crno i Premuževo jezero u kojima se za velikog povodnja digne voda te stvara manja jezera fascinantne tamno zelene boje zbog okruženja crnogoričnom šumom.

Osim članova Planinarskog društva Gromovoča i mještana, u pohodu su sudjelovali i članovi HPD Gojzerica Požega, PD Željezničar Gospić, PUP Kuterevo, PD Dubovac Karlovac, PD Zavižan Senj, PD Strilež Crikvenica, PD Željezničar Gospić (podružnica Perušić), nekoliko planinara iz Zagreba te dvoje planinara iz Nizozemske.

Pohod je započeo u 9:30 i trajao oko 5 sati. Unatoč maglovitom vremenu atmosfera tijekom uspona bila je odlična. Druženje nakon uspona nastavilo se u  Braniteljskom domu Glavičica u Čovićima uz ručak i glazbu tamburaškog sastava Patrioti.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Viktorija Rogić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close