TurizamIzdvojeno

FOTO Kaštel Drivenik – najljepši i najočuvaniji čuvar Vinodola

Kneževi Frankopani su na području nekadašnje Vinodolske knežije izgradili devet kaštela, čiji su predstavnici bili potpisnici Vinodolskog zakonika iz 1288. godine.


Na području današnjeg Vinodola nalaze se tri od devet kaštela – Bribir, Grižane i Drivenik, i još jedan iz antičkih vremena – Badanj.

Drivenički kaštel najočuvaniji je i najatraktivniji kaštel Vinodola koji je zajedno sa Crkvom sv. Dujma i Crkvom sv. Stjepana smješten na brijegu ponad Tribaljskog jezera, s kojeg se pruža pogled na sjeverni dio Vinodola

U drivenički kaštel nekada se ulazilo pokretnim mostom preko iskopana jarka.

Kaštel su branili visoki zidovi, četiri ugaone kule i polukružni bastion.

Visoko uokolo zidova tekao je drveni hodnik za obranu. Iz njega se ulazilo kroz vrata u ugaone kule, a njima se stepenicama spuštalo u njegovu unutrašnjost.

Unutar kaštela bile su stambene zgrade, magazini, podrumi i cisterna za vodu.

Nakon propasti Zrinsko-frankopanske urote kaštel Drivenik gubi na važnosti. Polovicom 18. stoljeća gradi se cesta Bakar−Novi Vinodolski te se i stanovnici s brijega spuštaju u dolinu gdje se formira današnje naselje Drivenik.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: TZ Vinodol / Frankopani.hr | Foto: Antonio Kezerić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close