Scena

FOTO Kako izraditi LIČKU KAPU? Udruga Gačanka održala radionicu Ličanima iz Slatine

Lička kapa sve je popularnija i traženija kao odjevni predmet i suvenir, a sve više ljudi interesira se i za njenu izradu. Tako je u subotu u Centru za tradicijske obrte u Otočcu, u prostorijama udruge Gačanka, održana radionica vezenja ličke kape – crvenkape. Članice udruge Gačanka održale su radionicu članovima Udruge Ličana “Vila Velebita” iz Slatine.  


Udruga Gačanka iz Otočca bavi se očuvanjem i revitalizacijom tradicijskih zanata i obrta te izradom autohtonih tradicijskih proizvoda. Osnovana je 2004. godine, a predsjednica udruge od samog početka pa sve do danas je gospođa Dragica Rogić. Udruga ima 15-ak aktivnih članica koje, osim što izrađuju razne tradicijske predmete, održavaju radionice o izradi istih, zbrinjavaju i iskorištavaju vunu, provode i sudjeluju na mnogim projektima poput osnaživanja nezaposlenih žena, doprinose razvoju ruralnih područja i sl. O kvaliteti njihovog rada svjedoče brojna priznanja i nagrade koje je udruga dobila za svoj rad. Osim priznanja, proizvodi udruge Gačanka imaju i certifikate za originalan lički proizvod te su im proizvodi u sustavu „Lika Quality“. Jedan od tih proizvoda upravo je i lička kapa.  

Udruga Gačanka već nekoliko godina surađuje s Udrugom Ličana “Vila Velebita” iz Slatine i pomaže im u rekonstrukciji ličke nošnje. Tako su ove godine poželjeli sami naučiti izraditi ličku kapu. Članice udruge Gačanka s radošću su im ispričale povijest ličke kape te značenje veza i simbola na kapi. 

Lička kapa nekoć je bila od velike vrijednosti. Ona nije bila samo običan predmet ili dio odjeće, već bitan i jako važan dio života. Kapu su imali i nosili svi muškarci. Muškarci su ju nosili u svim prigodama, bilo da su radili u polju, išli na misu ili u prelo – kapa je uvijek bila na glavi. Mladi momci jedva su čekali dobiti svoju prvu kapu jer su noseći kapu na glavi postajali zreliji i cjenjeniji. Mlađi sinovi obično su nasljeđivali kape od svoje starije braće ili očeva i tako u krug.  

Bod kojim se veze kapa naziva se lančanac. Naziv je dobio po vizualnom izgledu i načinu vezenja koji podsjeća na nanizane karike povezane u lanac. S obzirom na to da simboli kružića naslonjeni jedan na drugoga simboliziraju i vojsku na Krbavskom polju koja je lančano povezana, i sam bod lančanac ima jednaku simboliku povezanosti i čvrstine vojske koja se borila protiv turskoga osvajača. 

Vrijeme u Centru za tradicijske obrte proteklo je u veselom i radnom raspoloženju, a bod lančanac savladali su svi sudionici radionice.

 

 

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Viktorija Rogić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close