LifestylePolitika

FOTO Jednoglasno usvojen proračun Grada Gospića za 2020. godinu

Na posljednjoj ovogodišnjoj, 28. po redu sjednici Gradskog vijeća, jednoglasno je usvojen proračun Grada Gospića za 2020. godinu. Usvajanje proračuna omogućilo je prethodno ukidanje dviju spornih fiskalnih odluka iz studenog, koje su većinom glasova prisutnih vijećnika opozvane.


Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića vijećnici su raspravljali o 22 točke dnevnog reda, među kojima je bio i proračun Grada Gospića za iduću godinu, a koji je predstavila  zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

“Ovaj proračun je do sada najbolje planirani proračun Grada Gospića i vrijeme je da sada svi zajedno u Upravi, vi vijećnici, kao i građani napravimo što je više moguće za razvoj našeg grada”, rekla je Prša.

Prihodi i primici proračuna za 2020. godinu planirani su u ukupnom iznosu od 100.451.291 kunu, od čega su prihodi proračunskih korisnika 25.996.960 kuna. Rashodi i izdatci za 2020. godinu planirani su u iznosu od 99.265.932 kune, a razlika od 1.185.368 kuna namijenjena je za pokriće dijela prenesenog manjka stvorenog u prethodnim godinama.

Od većih i važnijih projekata ističu se energetska obnova škole na Ličkom Osiku, projekt zapošljavanja mladih osoba Raise Youth, Zapošljavanje žena na području Grada Gospića, Odškrinimo vrata zapošljavanju, zdravstveni projekt Okreni list, izgradnja dječjeg igrališta u Gospiću, dovršetak radova u Šumi Jasikovac, rekonstrukcija ceste Vaganac-Kruščica, izgradnja Trga Nikole Tesle i postavljenje Teslina spomenika, izgradnja Atletske staze u Gospiću te dogradnja Sportske dvorane u Gospiću za potrebe borilačkih sportova

U 2020. godini uložit ćemo i znatna sredstva u Lički Osik, i to u izgradnju novog dječjeg modernog igrališta, nogostupa i biciklističke staze na Ličkom Osiku, a u 2020. planira se i dovršetak Trga hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku koji već dugi niz godina stoji zanemaren i zapušten, rekla je Prša.

Potpore za poduzetnike i besplatni školski pribor za osnovnoškolce

Prša kaže da su dobrom raspodjelom sredstava smanjili rashode gradonačelnika i Grada, a znatna sredstva preusmjerili u poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Sveukupno za poticanje razvoja gospodarstva, poljoprivrede i turizma izdvaja se 2.5 milijuna kuna. Povećana su sredstva za razvojne projekte u poljoprivredi, a po prvi puta u povijesti Grada planiran je novac za poduzetnike odnosno uvršten je novi program potpore za razvoj poduzetništva na području Grada Gospića.

Projektima smo dokazali da smo najveći poslodavac u Gradu Gospiću, ali ne na teret proračuna jer smo uspješno zaposlili 43 osobe preko 3 velika projekta – projekta zapošljavanja žena Zaželi, projekta Raise Youth gdje nas je i Kraljevina Norveška prepoznala kao dobrog partnera, te projekta zapošljavanja pomoćnika u nastavi, rekla je Prša.

Prša je istaknula da će u 2020. godini, u skladu s politikom socijalne osjetljivosti, gotovo 3 milijuna kuna biti uloženo u projekte udruga, nastavljaju se isplaćivati božićnice nezaposlenima i umirovljenicima, povećan je broj stipendija Grada Gospića sa 20 na 32 stipendije, financirat će se i dalje pripreme za maturu. Kaže da su u Gradu ponosni što u Dječjem vrtiću “Pahuljica” više nema liste čekanja te što su omogućili da 3. dijete u obitelji pohađa vrtić besplatno, dok roditelji za drugo dijete plaćaju 50 posto cijene.

Ove godine po prvi put financirat ćemo i nabavu školskog pribora za sve učenike Osnovnih škola s područja Grada Gospića, rekla je Prša.

U izjavi za medije nakon sjednice svoje zadovoljstvo donošenjem proračuna iskazao je i gradonačelnik Starčević.

Ovim proračunom dobivaju isključivo građani grada Gospića. Prvi put u povijesti Grada prešli smo 100 milijuna kuna i na to doista možemo biti ponosni. Zapošljavamo više od 40 djelatnika u uslužnim djelatnostima gdje smo sredstva osigurali u EU fondovima ili resornim ministarstvima. Dakako, to je i početak razvojnog proračuna gdje imamo više od 2,5 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima i za poticanje poduzetništva na prostoru Grada Gospića, rekao je gradonačelnik Starčević.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close