KulturaIzdvojeno

FOTO Hodnjom na Velebitu odali počast poginulom junaku

Povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi, bojnika Nenada Mataka – Mehe, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni načelnikom stožera-zamjenikom zapovjednika pukovnikom Mirkom Bošnjakom, uputili su se u petak, 13. ožujka 2020. godine na 14 kilometara dugu hodnju na Velebitu.


Uz pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga, na hodnji su uz članove obitelji bojnika Mataka, sudjelovali bivši pripadnici specijalnih postrojbi, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te juniori veslačkog kluba “Jadran” iz Rijeke s trenerom Željkom Ravlićem, bivšim pripadnikom specijalnih postrojbi.

Na Velikom Rujnu u crkvi Velike Gospe služena je Sveta misa koju je služio don Marinko Jelečević na kojoj su nazočili svi sudionici hodnje.

Povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi provedena je 14 kilometara duga hodnja na Velebitu | Foto: MORH / T. Brandt

Pukovnik Bošnjak u toj prigodi kazao je kako mu je drago što su na ovogodišnjoj hodnji uz pripadnike ZSS-a i predstavnike udruga sudjelovali mladi sportaši te kako je upravo ovo primjer kako se promiću i njeguju vrijednosti Domovinskog rata.

Na današnji dan prisjetili smo se velikog heroja Domovinskog rata, bojnika Nenada Mataka – Mehe, ali i svih onih koji su dali svoj život za domovinu. Dobro je poznato kako pripadnici ZSS-a gaje duh zajedništva, pobjede i kako se njeguje sjećanje na poginule”, rekao je pukovnik Bošnjak. Istaknuo je također, kako je ova hodnja primjer kako se održava fizička spremnost koja je preduvjet za svaki drugi vid spremnosti koja se postavlja ispred svakog vojnika.

Povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi provedena je 14 kilometara duga hodnja na Velebitu | Foto: MORH / T. Brandt

Polazna točka hodnje bila je u Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno, a završena na točki Račabuša, mjestu pogibije bojnika Mataka, gdje se paljenjem svijeća još jednom odala počast poginulom hrvatskom branitelju.

Bojnik Nenad Matak – Meho junak je Domovinskog rata kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Bojnik Matak smrtno je stradao 14. ožujka 1993. godine na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu.

Njegovi suborci danas svjedoče kako je posebnu ljubav imao prema Velebitu te da je uvijek govorio: “Ako ginem, neka ginem tamo”.

Povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi provedena je 14 kilometara duga hodnja na Velebitu | Foto: MORH / T. BrandtČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close