Lifestyle

FOTO Hodnja na Velebit dokazala snagu Hrvatske vojske i ojačala timski duh

Ključno osoblje Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u ponedjeljak, 21. listopada 2019. provelo je hodnju u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit poznatim planinarskim putem, Premužićevom stazom ukupne dužine 15 kilometara.


Drugu godinu za redom, hodnji na Velebitu uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova te velikog broja zapovjednog i voditeljskog osoblja Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, pridružio se i poznati hrvatski alpinist Stipe Božić.

Sudionici hodnje prije početka okupili su se u Svetištu Majke Božje od Krasna gdje su održali zajedničku molitva koju je predvodio vlč. Stipe Zeba, a nakon toga u informacijskom centru „Kuća Velebita“ u Krasnom prezentaciju o „Kući Velebita“ pripadnicima Hrvatske vojske održala je ravnateljica NP „Sjeverni Velebit“ Irena Glavičić Serti.

Krstičević: Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća

Prije samog početka hodnje ministar Krstičević rekao je okupljenim djelatnicima da Hrvatska vojska mora biti uvijek spremna za izvršenje svih zadaća što se svakodnevno pokazuje i dokazuje.

Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća, a svi naši zapovjednici moraju biti primjer“ rekao je ministar te istaknuo: „Organizirali smo hodnju na Velebit kako bi vlastitim primjerom pokazali koliko su sport i fizička spremnost važni za hrvatskog vojnika“. Dodao je i kako današnja hodnja ima za cilj ojačati ključne vrijednosti u kontekstu razvoja Hrvatske vojske, a to su zajedništvo i timski rad.

Svim sudionicima hodnje ministar je poručio da današnji dan u prirodi iskoriste za uživanje u ljepotama Velebita i pozitivno razmišljanje istaknuvši kako „pozitiva i optimizam udvostručuju snagu“. „Imamo danas idealno vrijeme, za razliku od prošle godine kad je bilo prilično hladno i vjetrovito“ prisjetio se ministar prošlogodišnje hodnje na istoj stazi te poželio djelatnicima ugodan dan u duhu zajedništva i povjerenja i svega onoga što je ključno za uspjeh. „Meni je drago i ponosan sam što sam na čelu ovoga sustava“, zaključio je ministar Krstičević.

Ministar je posebno pozdravio i ovogodišnjeg gosta na hodnji, hrvatskog alpinista Stipu Božića „Drago mi je i veseli me da je s nama ponovno Stipe Božić, naš branitelj i naš prijatelj, sportaš i planinar.“

Tom prigodom Stipe Božić ukratko je upoznao okupljene sa poviješću Premužićeve staze i planinarenja u Hrvatskoj.

Pojasnio je kako je Premužićeva staza planinarski put kojeg je 1930.-ih trasirao Ante Premužić inženjer šumarstva, na poticaj Ivana Krajača, tadašnjeg reformatora planinarstva, a stazu su u tri godine izgradili ljudi iz okolnih mjesta. „Uživajmo danas u onome što su oni golim rukama bez ikakvih strojeva napravili. Ovo je jedan od najljepših predjela u Hrvatskoj i jedna od najljepših staza na svijetu“ istaknuo je Božić.

Hodnju ukupne dužine 15 kilometara pripadnici Hrvatske vojske pod vodstvom Zapovjedništva specijalnih snaga, od Planinarskog doma Zavižan preko Rossijevog skloništa pa do Planinarske kuće Alan prošli su za nepunih šest sati.

Nakon hodnje ministar Krstičević rekao je kako je sretan što je danas ovdje i što je ova aktivnost odrađena uspješno, timski i zajednički a posebno je pohvalio i zahvalio Zapovjedništvu specijalnih snaga na profesionalnoj organizaciji i realizaciji hodnje.

„Velebit ima posebno značenje za pripadnike Hrvatske vojske i danas i u vrijeme Domovinskog rata. Prošle godine Hrvatska vojska je provela najsloženiju vojnu vježbu od završetka Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18 – združena snaga, kada smo pokazali moć, snagu, združeno zajedničko djelovanje svih postrojbi moderne Hrvatske vojske. A u Domovinskom ratu, Velebit je imao strateški značaj“, prisjetio se ministar ovom prigodom.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close