Ličko-senjska županijaVijestiScenaKulturaPolitika

FOTO: U Gospiću predstavljena prva knjiga o povijesti ličko-senjskih građanskih društava

U petak, 10. studenoga 2017. godine, u 18 sati u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić predstavljena je knjiga „Lička i senjska građanska društva 1835. – 1945.“ autora dr. sc. Ivana Brlića.


Ivan Brlić rodio se i školovao u Rijeci, gdje je stekao svoje zvanje, radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u područnom centru Gospić te kao profesor na Sveučilištu u Zadru Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, autor je većeg broja znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao je na desetak međunarodnih konferencija i domaćih skupova i suradnik je na izradi Leksikona hrvatskih manjina i iseljeništva. Knjigu je posvetio svim Ličanima i Ličankama, među kojima ponajprije obitelji iz koje potječe.

Riječi pozdrava uputili su Željko Holjevac, izv. prof., voditelj Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Gospiću i Milan Šarić, prof., ravnatelj Samostalne narodne knjižnice Gospić, a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se članovi folklorne skupine „Degenija“ koja djeluje u OŠ dr. Jure Turića.

Knjigu su predstavili dr. sc. Ivica Šute, izv. prof. i dr. sc. Zlatko Matijević, znan. sav., ističući bitne poveznice Ličana i ličkog kraja s drugim dijelovima Hrvatske, društava koja su djelovala u ličkim primorskim krajevima (Karlobagu i Senju) i promoviranjem njihovih znamenitosti u povijesti, poveznicama Podravine i Like te mnogim ostalim znamenitostima knjige.

„Rekao bih da je Ivan Brlić u ovoj knjizi povećeg opsega dao jasan i pregledan uvid u kontinuitete, a još više u diskontinuitete u radu ličkih građanskih društava od prve polovice 19. stoljeća pa sve do raspada prve jugoslavenske države i do kraja 2. svjetskog rata“ , ističe dr. sc. Ivica Šute o knjizi i autoru.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close